E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26448
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
18
1
18

Nodokļa maksātāja izvēle nepiemērot prognozēto mēneša neapliekamo minimumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2022
Inta

Par algas nodokļu grāmatiņu un neapliekamo minimumu. Darba devējam esmu iesniegusi EAND. Esmu atķeksējusi, lai nepiemēro prognozējamo neapliekamo minimumu. Ko tas īsti nozīmē? Man no algas tika aprēķināts tikai sociālais nodoklis, noņemti atvieglojumi par bērniem. Vai uzreiz tiks aprēķināts IIN? Vai neapliekamais minimums netiks aprēķināts? Paldies.

A
atbild:
14. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskai personai ienākuma gūšanas vietā, kurā ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, piemēro Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. Darba ņēmējs var pats sev prognozēt mēneša neapliekamo minimumu, kas ir mazāks par VID prognozēto neapliekamo minimumu. Ja algas nodokļa grāmatiņā ir atzīmēta izvēlne “Nepiemērot prognozēto mēneša neapliekamo minimumu”, ienākuma gūšanas vietā vairs netiks piemērots neapliekamais minimums.

Prognozēto mēneša neapliekamo minimumu VID pārrēķina divas reizes gadā – 1. janvārī un 1. augustā.

Darba devējam elektroniski ir pieejama informācija par saviem darbiniekiem, arī par aktuāli piemērojamiem nodokļa atvieglojumiem, ja norādīta informācija par apgādībā esošām personām, veikti ieraksti grāmatiņā.

No algas ietur: valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu darba ņēmēja daļu, ko aprēķina no visas algas (likme vispārējā gadījumā – 10,50 %); piemēro norādītos atvieglojumus; ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (likme ir 20 % un/vai 23 %).

Tas, kā aprēķina prognozēto neapliekamo minimumu un gada diferencēto neapliekamo minimumu, noteikts formulās un ar piemēriem paskaidrots Ministru kabineta noteikumos Nr. 676 “Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai”.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts: Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto mēneša neapliekamo minimumu vai maksātāja prognozēto mēneša neapliekamo minimumu piemēro katru mēnesi ienākuma gūšanas vietā, kur iesniegta maksātāja algas nodokļa grāmatiņa.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas