E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26432
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Vai pašnodarbinātajam, kurš vienlaikus ir darba ņēmējs, ir jāveic obligātās iemaksas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2022
Sandis

Labdien! Esmu nodarbināts pamata darbā, ienākumi mēnesī pārsniedz 500 eiro un 1500 eiro ceturksnī. Paralēli pamata darbam vēlētos kļūt par pašnodarbināto personu. Ja mani ienākumi no saimnieciskās darbības (kā pašnodarbinātajam) nesasniegtu 500 eiro mēnesī un 1500 eiro ceturksnī, vai man tāpat aprēķinātu 10% pensijas apdrošināšanai, kaut arī darba devējs jau maksā par mani valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas virs minimālā iemaksu objekta? Vai arī šādā gadījumā ieturams tikai iedzīvotāju ienākumu nodoklis? Mulsina, jo VID mājaslapā ir norādīts, ka pašnodarbinātā obligāto iemaksu objekts ir “brīvi izraudzīti ienākumi no saimnieciskās darbības”.

A
atbild:
02. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) ir jāveic gan no darba algas (tās aprēķina un budžetā iemaksā darba devējs: 10,50% ietur no darbinieka algas, 23,09% samaksā no saviem līdzekļiem), gan no pašnodarbinātā ienākumiem (maksā pats pašnodarbinātais).

Pašnodarbinātas personas obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi no preču ražošanas, darbu izpildes, pakalpojumu sniegšanas, radošās un profesionālās darbības un citi ienākumi no saimnieciskās darbības. VSAOI objekta minimālais apmērs ir valstī noteiktā minimālā darba alga – 500 eiro mēnesī. To nosaka Ministru kabinets.

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts: pašnodarbinātie, kuru ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, ir pakļauti pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai, veselības apdrošināšanai un vecāku apdrošināšanai.

Ja pašnodarbinātā ienākums mēnesī ir 500 eiro un vairāk, iemaksu likme ir 31,07%, un šāda likme ir jāsamaksā vismaz no 500 eiro. Maksājot šo pilno likmi, pašnodarbinātajam ir likumā paredzētā apdrošināšana dažādiem gadījumiem. Un, ja pašnodarbinātajam, piemēram, piedzimst bērns, tad viņam ir tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, kas tiks aprēķināts no iemaksu objekta 500 eiro. Tāpat arī darbnespējas un citos gadījumos.

Ja ienākums mēnesī ir lielāks par 500 eiro un pilnā likme samaksāta tikai no 500 eiro, no summas, kas pārsniedz 500 eiro, jāveic 10% iemaksas. Tās ir tikai pensiju apdrošināšanai. Taču var maksāt 31,07% no visa ienākuma, tad gan pabalsti, ja radīsies tāda nepieciešamība, būs lielāki, gan pensijas kapitāls uzkrāsies lielāks.

Savukārt, ja ienākums ir mazāks par 500 eiro mēnesī, iemaksām ir  tikai 10% likme – pensiju apdrošināšanai.

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 14.1 pantā (Obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai pašnodarbinātajiem) noteikts:

(1) Pašnodarbinātie, kuru ienākumi mēnesī nesasniedz Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu, reizi ceturksnī veic obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 10 procentu apmērā no ienākuma.

(2) Pašnodarbinātie, kuru ienākumi mēnesī sasniedz vai pārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu, papildus šā likuma 14. panta otrajā daļā noteiktajam obligāto iemaksu objektam, kas nav mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu, reizi ceturksnī veic obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 10 procentu apmērā no brīvi izraudzītā obligāto iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

Brīvi izraudzīts objekts šajā gadījumā ir 500 eiro vai summa virs 500 eiro (kas ir obligātais objekts). Piemēram, ja pašnodarbinātā ienākums mēnesī ir 700 eiro, viņš var veikt 31,07% iemaksas tikai no 500 eiro, bet var maksāt 31,07% arī no 600 eiro, un tādā gadījumā 10% iemaksas pensiju apdrošināšanai jāveic no 100 eiro (700 eiro – 600 eiro).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 95 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas