E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26412
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: E-vide
1
1

Ar drošu elektronisko parakstu parakstīts dokuments ir līdzvērtīgs pašrocīgi parakstītam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2022
Kārlis

Labdien! Vai ir taisnība, ka saskaņā ar Latvijas likumiem elektroniskais dokuments ir spēkā tikai tad, ja puses to ir parakstījušas ar drošu elektronisko parakstu? Kādas sekas var rasties, ja dokuments tiek parakstīts ar elektronisko parakstu, kas nav drošs elektroniskais paraksts? Vai šādi parakstītus dokumentus vajadzētu pieņemt? Un vai ir nozīme tam, ka dokumentā elektroniskajam parakstam nav pievienots laika zīmogs?

A
atbild:
29. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Elektronisko dokumentu likumā noteikts, ka elektroniskais dokuments uzskatāms par pašrocīgi parakstītu, ja tam ir drošs elektroniskais paraksts. Elektronisko dokumentu uzskata par pašrocīgi parakstītu arī tajos gadījumos, kad tam ir elektroniskais paraksts un puses par elektroniskā dokumenta parakstīšanu ar elektronisko parakstu ir vienojušās rakstveidā. Šādā gadījumā rakstveida vienošanās noformējama un parakstāma uz papīra vai elektroniski ar drošu elektronisko parakstu.

Ja normatīvie akti paredz, ka dokumentam papildus citiem rekvizītiem nepieciešams arī zīmoga nospiedums, šī prasība attiecībā uz elektronisko dokumentu ir izpildīta, ja elektroniskajam dokumentam ir drošs elektroniskais paraksts un laika zīmogs vai elektroniskais paraksts, ja puses rakstveidā vienojušās par elektroniskā dokumenta parakstīšanu ar elektronisko parakstu.

Šis likums piemērojams tiktāl, ciktāl citos normatīvajos aktos nav noteikta cita dokumentu noformēšanas kārtība un nosacījumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas