E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26393
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola

Vadītāja aizvietošana tā slimības laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2022
Līva

Labdien! Vai vadītājas vietniekam izglītības jomā, pildot vadītājas pienākumus darbnespējas laikā, netiek piemērota piemaksa par veicamo darbu?

A
atbild:
31. maijā, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likuma 56. panta pirmajā daļā noteikts, ka darba devējs ar saviem rīkojumiem darba līguma ietvaros var precizēt darbinieka darba pienākumus. Atbilstoši minētajam darba devējs ar rīkojumu var tikai precizēt un konkretizēt tos darbinieka pienākumus, kas paredzēti un noteikti darba līgumā vai amata aprakstā darbinieka saistības (nolīgtā pamatdarba) izpildījumam.

Savukārt, ja darbinieks un darba devējs līdztekus nolīgtajam pamatdarbam ir vienojušies par tāda darba, kas nav paredzēts darba līgumā, veikšanu, saskaņā ar Darba likuma 65. panta pirmo daļu darbiniekam par šāda papildu darba veikšanu ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu. Piemaksas apmēru nosaka darba koplīgumā vai darba līgumā.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka papildu darbs ir veicams darbiniekam nolīgtā darba laika ietvaros. Tādejādi, ja darba devēja uzdotie pienākumi pēc sava rakstura neatbilst darbinieka nolīgtajam pamatdarbam, bet gan vērtējami kā papildu darbs, saskaņā ar Darba likuma 65. panta pirmo daļu darbiniekam ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu. Savukārt gadījumā, ja darba devējs ir precizējis darba līguma vai amata apraksta ietvaros darbiniekam noteiktos darba pienākumus, un tie atbilst darbinieka nolīgtajam pamatdarbam, nav uzskatāms, ka darbinieks veic papildu darbu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas