E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26335
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Vai var vienpusēji lauzt līgumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2022
Jānis

Esmu noslēdzis ar firmu sadarbības līgumu par interneta pakalpojumiem, kas sākumā bija uz noteiktu laiku, bet tad, pusēm neizsakot pretenzijas, palika uz nenoteiktu laiku. Kā to pārtraukt, ja sadarbību vairs nevēlos turpināt? Vai sadarbības līgums ir tas pats, kas sabiedrības līgums, un varu to pārtraukt atbilstoši Civillikuma 2264. pantam, vienpusēji uzteikt līgumu un pēc 3 mēnešiem nekontaktēties ar otru pusi? Līgumā nekas netika noteikts par pārtraukšanu, jo to varēja izdarīt tikai pusgada laikā no noslēgšanas un otra puse nevēlas to pārtraukt, tagad mums vienojoties. Vai man, tā izdarot, otra puse var celt pretenzijas vai pat vērsties tiesā, jo pārtraucu līgumu vienpusēji?

A
atbild:
07. jūnijā, 2022

Nevienu pusi nevar piespiest iesaistīties (vai turpināt) līgumiskās attiecības, ja tā to nevēlas. Neskatoties uz to, ka līgums neparedz atkāpšanās procedūru (līgumā nav noteikta līguma izbeigšanas kārtība), jums ir tiesības vienpusēji atkāpties no noslēgtā līguma, pienācīgā kārtā par to paziņojot otrai pusei. Jautājumā minēts, ka pakalpojumu līgums attiecas uz interneta pakalpojumu saņemšanu. Pamatā šādi pakalpojumi tiek sniegti un norēķini veikti ik mēnesi, tādēļ jums jādod pienācīgs laiks otrai pusei pakalpojuma pārtraukšanai un gala norēķinu veikšanai. Šāds uzteikuma periods varētu būt viens mēnesis (pakalpojumu pārstāj nodrošināt ar nākamo mēnesi). Ja līgums ir noslēgts ar fizisku personu (interneta pakalpojumu lietotāju), tad šajā jomā ir piemērojamas arī patērētāju tiesību aizsardzības normas.

Šajā situācijā Civillikuma 2264. panta normas nav piemērojamas, jo Civillikuma 2264. pantā tiek runāts par sabiedrības (nevis sadarbības) līguma izbeigšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas