E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26331
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

Kā piemēro nodokli darījumos ar vērtspapīriem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2022
Aivis

Labdien! Interesējos par iespējām atvērt vērtspapīru kontu pie ārvalstu brokera, un rezultātā ir radušies divi jautājumi par nodokļu nomaksas kārtību. Proti, ideja ir veikt regulāras ikmēneša iemaksas šajā vērtspapīru kontā no Latvijas komercbankas konta ar pārskaitījumu. 1. Saprotu, ka peļņa, kas tiek iegūta no ieguldījumiem, tiek aplikta ar IIN. Vai šo IIN ir jānomaksā arī tad, ja nauda netiek izņemta (līdz ar to arī lietota) no šī brokera konta ārā un privātpersonas bankas kontā neatgriežas, noslēdzot taksācijas periodu? Piemēram, taksācijas gada laikā ir ieguldīti (pārskaitīti brokerim) 2500 EUR, taksācijas gadu noslēdzot, šī summa ir uzaugusi līdz 2550 EUR, bet ir pieņemts šos 2550 EUR atstāt ieguldījuma kontā arī turpmākajam periodam, vai par peļņu (2550 – 2500 = 50 EUR) ir nepieciešams maksāt IIN, kas šajā gadījumā būtu 20%, jeb 10 EUR? 2. Ja parādās vajadzība laika gaitā izņemt daļu no šīs naudas, vai (un par kādu daļu no tās) ir jānomaksā IIN? Piemēram, 5 gadu laikā uz šo vērtspapīru kontu ir pārskaitīti kopsummā 17 400 EUR, vērtspapīru konta vērtība šobrīd ir 19 600 EUR (peļņa 19 600 – 17 400 = 2200 EUR), bet es vēlos izņemt (uz savu privāto norēķinu kontu Latvijas komercbankā pārskaitīt) 5400 EUR. Vai (un par kādu nopelnītās daļas summu) man ir nepieciešams veikt IIN maksājumu? Liels paldies par atbildēm jau iepriekš.

A
atbild:
07. jūnijā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

No jautājumā ietvertās informācijas nav saprotams, vai jautājums ir par atvērto vērtspapīru kontu pie ārvalstu brokera vai tomēr ārvalstu brokera vērtspapīru kontam būs piešķirts ieguldījumu konta statuss atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.13 pantam.

Vispārīgā gadījumā, ja fiziskā persona pērk un pārdod finanšu instrumentus – kapitāla vērtspapīrus –, izmantojot vērtspapīru kontu, kam nav piešķirts ieguldījumu konta statuss, tad iedzīvotāju ienākuma nodokli no kapitāla pieauguma aprēķinās no katra finanšu instrumentu pārdošanas darījuma, kas rada ienākumu. Ienākumu no kapitāla pieauguma deklarē un iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā reizi ceturksnī vai gadā, jo ienākums no kapitāla aktīvu – kapitāla vērtspapīru – atsavināšanas ir uzskatāms par ienākumu no kapitāla pieauguma.

Savukārt, ja darījumi ar vērtspapīriem notiek, izmantojot ieguldījumu kontu saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.13 panta nosacījumiem, tad piemēro īpašos iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas principus darījumiem ieguldījumu kontā.

Ieguldījumu pakalpojumu sniedzējam vienlaikus jāatbilst šādiem nosacījumiem:

1) tā ir kredītiestāde, tās filiāle vai ārvalsts kredītiestādes filiāle vai komersants, kas atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumam vai tam pielīdzināmam pakalpojumu sniedzēja rezidences valsts regulējumam ir saņēmis licenci ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai;

2) tas ir Latvijas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalsts rezidents vai tādas valsts rezidents, ar kuru Latvija ir noslēgusi konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu.

Konta īpašnieks sniedz ieguldījumu pakalpojumu sniedzējam informāciju par ieguldījumu konta statusa piešķiršanu kontam un tam piesaistītajiem kontiem. Ja ieguldījumu pakalpojumu sniedzējs nenodrošina informācijas sniegšanu par atvērtajiem kontiem saskaņā ar Kontu reģistra likumu, maksātājs ne vēlāk kā līdz taksācijas gada beigām informē Valsts ieņēmumu dienestu par ieguldījumu konta statusa piešķiršanu šādiem kontiem.

Ja darījumu veikšanai ar vērtspapīriem tiek izmantots ieguldījumu konts, tad ienākumu, ja tāds izveidojies, deklarē gada ienākumu deklarācijā, aizpildot D11 pielikumu un aprēķina maksājamo iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Par ienākuma gūšanas dienu ienākumam no ieguldījuma konta uzskata dienu, kad no ieguldījumu konta izmaksātā naudas summa pārsniedz ieguldījumu kontā iemaksāto naudas summu.

Tā kā par ienākuma gūšanas dienu ienākumam no ieguldījuma konta uzskata dienu, kad no ieguldījumu konta izmaksātā naudas summa pārsniedz ieguldījumu kontā iemaksāto naudas summu, tad 1. jautājuma piemērā ienākums neveidojas, jo nauda no ieguldījumu konta netiek izmaksāta. 2. jautājuma piemērā arī ienākums neveidojas, jo izmaksātā naudas summa nepārsniedz ieguldījumu kontā iemaksāto naudas summu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas