E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26330
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Dalība kooperatīvajā sabiedrībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2022
Mihails

Labdien! Esmu iegādājies garāžu, kas atrodas garāžas kooperatīvā (GĪKS). Zemesgrāmatas apliecībā ir atrodams šāds formulējums: “Īpašuma tiesība nostiprināta uz nekustamā īpašuma domājamo daļu (lietošanā garāža Nr. XX).” Turpmāk sekos numurēti jautājumi. Lūgums atbildēt uz tiem numurēti. 1) Ko nozīmē tā “lietošana” juridiskā nozīme, un ar kādām problēmām man tā varētu būt saistīta? 2) Ja es pareizi saprotu, tad man pieder domājamās daļas no GĪKS nekustamā īpašuma, bet garāžu es “lietoju”. Vai “lietošana” var vienpusēji beigties no GĪKS valdes pusēs, piemērām laikus nesamaksājot biedra naudu (apsaimniekošanas maksu)? 3) Kādas tiesības “lietošanas” statuss dod GĪKS valdei, ja GĪKS biedrs vai nebiedrs (jo nevienu nevar piespiest pievienoties GĪKS) nepilda savus pienākumus vai GĪKS statūtos noteikto? 4) Vai GĪKS valde var pieņemt lēmumu par “lietošanas” tiesību izbeigšanos? Ja var, tad kādos gadījumos? Būšu pateicīgs par informāciju!

A
atbild:
07. jūnijā, 2022

Kooperatīvo sabiedrību darbību reglamentē Kooperatīvo sabiedrību likums.

Kā tas izriet no sniegtā situācijas apraksta, jums nepieder īpašums reālajās daļās, bet gan tikai domājamās daļas, t. i., GĪKS biedri ir noslēguši kopīpašuma izmantošanas (lietošanas), ar kuru katram GĪKS biedram tiek noteiktas individuālas tiesības lietot kādu konkrētu garāžu. GĪKS dibināšanas līgums paredz pamatkapitāla lielumu, pajas nominālvērtību, paju sadalījumu starp dibinātājiem un to apmaksas termiņus (likuma 11. panta 1. daļas 4. punkts).

1. “Lietošanas tiesības” vai “lietošana” ir kopīpašuma lietošanas veids kopīpašnieku starpā, ar kuru kopīpašnieki vienojas par kopīpašuma lietošanas kārtību.

2. Kopīpašuma lietošanas tiesībām ir līgumiska daba un atkarībā no noslēgtā līguma, GĪKS statūtu, dibināšanas līguma nosacījumiem, kā arī kopīpašnieku lēmumiem un citiem GĪKS reglamentējošiem tiesību aktiem biedra dalība sabiedrībā var tikt izbeigta (biedrs tiek izslēgts no sabiedrības).

Likuma 18. pants “Izslēgšana no sabiedrības” nosaka:

(1) Biedru var izslēgt no sabiedrības, ja:

1) tas neatbilst likumā vai statūtos noteiktajiem biedra statusa kritērijiem;

2) tas būtiski pārkāpis šā likuma vai statūtu noteikumus;

3) tā darbība negatīvi ietekmē sabiedrības reputāciju vai nodara būtisku kaitējumu tās interesēm.

3. Ja biedrs pārstāj būt par GĪKS biedru (izstājas vai tiek izslēgts), tad viņam tiek izmaksātas pajas (skat. likuma 19. panta 1. un 2. daļa). Biedra statusa zaudēšanas gadījumā izbeidzas arī GĪKS kopīpašuma “lietošanas tiesības”. Valde var pieņemt lēmumu par biedra izslēgšanu, ja iestājas iepriekš minētie likumā paredzētie priekšnosacījumi.

4. Valde var izskatīt jautājumu par biedra dalību sabiedrībā. Par valdes tiesībām uz kopīpašuma lietošanas kārtības maiņu paskaidrojam, ka vispirms atbilde uz jūsu jautājumu ir meklējama sabiedrības statūtos (valdes kompetence un deleģējums) un biedru kopsapulcēs pieņemtajos lēmumos. Jebkurā gadījumā sabiedrības biedru kopsapulce ir augstākais sabiedrības pārvaldības orgāns, līdz ar to jautājums par biedra dalību biedrībā un lietošanas tiesībām ir izskatāms šajā sapulcē. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas