E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26259
Lasīšanai: 2 minūtes

Par dokumenta reģistrācijas numuru

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2022
Kima

Labdien! Vai dokuments vispirms tiek reģistrēts un tikai tad iestādes vadītājs to aptiprina? Vai arī otrādi?

A
atbild:
20. maijā, 2022

Saskaņā ar Dokumentu juridiskā spēka likuma 4. pantu, lai dokumentam būtu juridisks spēks, tajā iekļauj šādus rekvizītus:

  1. dokumenta autoru nosaukums;
  2. dokumenta datums;
  3. paraksts (izņemot likumā paredzētus gadījumus).

Tiesību aktos noteiktajos gadījumos organizācijas dokumentā, lai tam būtu juridisks spēks, papildus šā panta pirmajā daļā minētajiem rekvizītiem iekļauj šādus rekvizītus:

  1. dokumenta izdošanas vietas nosaukums;
  2. zīmoga nospiedums;
  3. dokumenta apstiprinājuma uzraksts vai atzīme par dokumenta apstiprināšanu;
  4. dokumenta reģistrācijas numurs.

Ja saskaņā ar tiesību aktu prasībām dokumentā jābūt vairāku personu parakstam, dokuments iegūst juridisku spēku, kad to parakstījušas visas attiecīgās personas.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 558 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība” 36. punktu dokumenta reģistrācijas numurs ir numurs, kas dokumentam piešķirts, reģistrējot to organizācijas dokumentu reģistrā, savukārt, 74. punkts paredz: lai pārvaldes dokumentam (izņemot dokumentus, kuru autors ir fiziska persona) būtu juridisks spēks, tajā papildus Dokumentu juridiskā spēka likuma 4. panta pirmajā daļā minētajiem rekvizītiem iekļauj dokumenta reģistrācijas numuru.

Pārvaldes dokumentu sistēma ir dokumentu kopums, kas nosaka organizācijas statusu vai darbības kārtību, pasākuma norises kārtību, fiksē vai apkopo ar organizācijas darbību, pasākuma norisi un fiziskās personas darbību saistītos faktus, nodod informāciju citām personām, kā arī organizē publisko tiesību subjektu sadarbību ar citiem publisko tiesību subjektiem vai privātpersonām.

Tas nozīmē, ka dokumenta reģistrācijas, kā arī parakstīšanas kārtība būs atkarīga no attiecīgajā iestādē organizētās lietvedības kartības, kā arī ņemot vērā dokumenta veidu un tā juridiskajam spēkam nepieciešamos rekvizītus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas