E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26158
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
25
1
25

Vai jāmaksā nodokļi no meža pārdošanas izciršanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2022
Līga

Labdien! Vēlos pārdod cirsmu uz izstrādi, summa ir aptuveni 30 000, PVN maksā pircējs. Vai man arī ir jāmaksā kādi nodokļi? Iepriekš nav veikti nekādi darījumi 12 mēnešu laikā.

A
atbild:
28. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja nav reģistrēta saimnieciskā darbība, no fiziskas personas ienākumiem, ko izmaksā komersants vai cits ienākuma izmaksātājs, kuram likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz pienākumu ieturēt nodokli izmaksas vietā par personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas darījumiem, ienākuma izmaksātājs ietur un samaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).

Fiziska persona kā pierādījumu, ka mežs ir tās īpašumā, ienākuma izmaksātājam iesniedz ciršanas apliecinājuma (ja tāds ir) kopiju, nepieciešamības gadījumā uzrādot arī tā oriģinālu, vai apliecinājumu, ka mežs ir personas īpašumā.

Ienākumam no fiziskas personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas piemēro 10% nodokļa likmi.

Izmaksātājs pirms nodokļa aprēķināšanas no izmaksājamās summas atskaita attiecīgo izdevumu normu:

  • 25% apmērā no izmaksājamās summas, ieturot IIN no augoša meža pārdošanas ienākuma
  • 50% apmērā no izmaksājamās summas, ieturot IIN no kokmateriālu pārdošanas ienākuma

Ja fiziska persona − ienākuma saņēmēja − ir reģistrējusi saimniecisko darbību un tās īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas darījumi tiek veikti saimnieciskās darbības ietvaros, atzīstot arī attiecīgus saimnieciskās darbības izdevumus, tad IIN no ienākuma par šiem darījumiem aprēķina un iemaksā budžetā rezumējošā kārtībā saimnieciskās darbības veicējs, ienākumam piemērojot progresīvo nodokļa likmi (ienākumam līdz 20 004 eiro – 20%, ienākumam no 20 004 eiro līdz 78 100 eiro) – 23%. Ja ienākuma izmaksātājs minētajā gadījumā ir ieturējis IIN, piemērojot 10% nodokļa likmi, tad tas nodokļa aprēķinā tiek ņemts vērā kā avansā samaksātais nodoklis.

Fiziska persona ir tiesīga nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā, ja kopējā ar nodokli apliekamo darījumu vērtība jebkurā 12 mēnešu periodā nav pārsniegusi 40 000 eiro.

Informāciju par nodokļiem varat iegūt VID mājaslapā.

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas