E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26042
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Par personas rīcībspējas ierobežošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2022
lidija

Labdien! Pensionārs ir psihiski slims, ir ārsta slēdziens, 90 gadi. Pastnieks negrib vest pensiju. Ir problēmas. Kā tiesas ceļā var šo jautājumu atrisināt?

A
atbild:
27. aprīlī, 2022

Diemžēl no jautājuma nav saprotams, kāda ir problēmas būtība un kāds jautājums būtu jārisina tiesā, tādēļ varu sniegt tikai vispārīgu atbildi.

Civillikuma 357. pants nosaka: ja personai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi, tās rīcībspēju var ierobežot, ja tas nepieciešams šīs personas interesēs un ir vienīgais veids, kā tās aizsargāt. Šādā gadījumā personai nodibināma aizgādnība.

Saskaņā ar Civillikuma 358.1 pantu rīcībspēja personai ar garīga rakstura vai citiem veselības traucējumiem var tikt ierobežota tādā apjomā, kādā tā nespēj saprast savas darbības nozīmi vai nespēj savu darbību vadīt.

Tiesa, izvērtējot personas spējas, vispirms nosaka, vai un kādā apjomā aizgādnis ar aizgādnībā esošo rīkojas kopā, un tikai pēc tam – vai un kādā apjomā aizgādnis rīkosies patstāvīgi.

Ja tiesa ierobežo personas rīcībspēju garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ, tā paziņo par to bāriņtiesai, kas pēc vajadzības ieceļ pār šo personu vienu vai vairākus aizgādņus, kam uzdod rīkoties tiesas noteiktajā apjomā.

Aizgādnis palīdz aizgādnībā esošajam apgūt prasmes un spējas, kas nepieciešamas, lai viņš varētu atjaunot savu rīcībspēju.

Aizgādnis nodrošina aizgādnībā esošās personas kopšanu, tomēr viņam nav pienākuma pašam kopt šo personu.

Personas rīcības spējas ierobežošana un aizgādnības nodibināšana garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ ir regulēta Civilprocesa likuma 33. nodaļā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 264.1 pantu pieteikumu par personas rīcībspējas ierobežošanu garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ un aizgādnības nodibināšanu var iesniegt pati persona, tās bērni, brāļi, māsas, vecāki, laulātais vai prokurors.

Pieteikumā norāda personai nosakāmo rīcībspējas ierobežojumu. Pieteikumam pievieno pierādījumus, kas apstiprina rīcībspējas ierobežošanas nepieciešamību personas interesēs.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas