E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26003
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Kā vienoties par mājai funkcionāli nepieciešamo zemes platību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2022
A

Labdien! Kur un kāda veida iesniegums tiesai man jāiesniedz par mājai funkcionāli nepieciešamās zemes iedalīšanu? Vai tas jādara zemes īpašniekam, ja nepiekrītu maksāt viņa noteikto maksu? Situācija: māja pieder man un māsai (fiziskas personas), zeme (0,1137 ha) pieder citai fiziskajai personai. Nevaram vienoties par nomas maksu, jo zemes īpašnieks pieprasa gada maksu 4% par visu tur esošo platību (kopā: 453 noma eiro), bet reāli vajadzīga tikai 1/3 daļa. Pārējais jāapsaimnieko piespiedu kārtā: jāmaksā un jāpļauj zāle visai tur esošai platībai. Māju ieguvām pagājušajā gadā mantojuma kārtībā.

A
atbild:
20. aprīlī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Šajā lietā ir strīds par nomas priekšmetu, tādēļ tas risināms, pusēm vienojoties vai tiesā prasības kārtībā. Likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 38. panta piektā un sestā daļa nosaka:

Ja normatīvie akti neparedz kārtību, kādā nosakāma lietošanā esošās zemes platība un robežas, to nosaka būves īpašnieks un zemes īpašnieks, rakstveidā vienojoties. Nosakot būves īpašnieka lietošanā esošās zemes platību un robežas, ņem vērā funkcionāli nepieciešamā zemesgabala noteikšanas principus privatizējamām dzīvojamām mājām. Strīdus par lietošanā esošās zemes platību un robežām izšķir tiesa.

Ja normatīvie akti neparedz kārtību, kādā nosakāma lietošanā esošās zemes platība un robežas, un būves īpašnieks un zemes īpašnieks par to nav vienojušies, līdz prasības celšanai tiesā uzskatāms, ka būves īpašnieks lieto visu zemes vienību, uz kuras atrodas būve. Šāds pieņēmums nav piemērojams, ja ir acīmredzami skaidrs, ka visa zemes vienība nevar būt nepieciešama būves ekspluatācijai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas