E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25914
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Atkritumi

Gružu konteineru novietošanas vieta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2022
Ziedonis

Labdien! Mājas apsaimniekotājs tagad Liepājas būvvaldē iesniedz uz saskaņošanu teritorijas labiekārtošanas projektu. Mani neapmierina gružu konteineru novietošanas vieta, kas iznāk tieši pretī maniem (un arī citu 5 kaimiņu) dzīvojamiem logiem. Vai ir kādi normatīvie akti, kas regulē, cik tālu no dzīvojamo istabu logiem drīkst uzstādīt gružu konteineru nojumes daudzdzīvokļu mājai pieguļošajā zemē? Un vai es varu apstrīdēt šo (būvvaldē, tiesā utt.) projektu, ja (iespējams) mājas vairākums ir par to projektu?

A
atbild:
29. martā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” konkrētas prasības par atkritumu tvertņu novietnes izveidi regulē tikai jaunbūves gadījumā. Esošas apbūves gadījumā šādas prasības nav piemērojamas sakarā ar to, ka lielākā daudzdzīvokļu māju apbūve veikta padomju laikos, kad nebija šāda regulējuma, jau skaidrots LV portālā.

Esošajai apbūvei tiek piemēroti divi noteikumi – 170. punkta sadaļa (plānojot atkritumu tvertņu novietņu izvietojumu, izvērtē funkcionālos, higiēniskos un estētiskos aspektus, kā arī apkārtējās apbūves raksturu) un 171. punkta sadaļa (aprēķinot atkritumu savākšanas laukuma kopējo platību, vienai tvertnei paredz vismaz 2 m2 un ņem vērā specializētā transportlīdzekļa ērtu piekļūšanu atkritumu tvertnēm).

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 5, kas izdoti 2015. gada 22. janvārī, “Liepājas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumi” nosaka arī atkritumu apsaimniekošanas kārtību Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā, lai radītu un uzturētu higiēnisku un cilvēka veselībai drošu vidi, aizsargātu cilvēka dzīvību un veselību un novērstu iespējamu kaitējumu personu mantai.

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants nosaka: dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Lai detalizētāk izprastu situāciju, ar visiem dokumentiem ieteiktu vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas