E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23022
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Atkritumi
2
2

Kur drīkst novietot atkritumu konteinerus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2021
Elena

Lūdzu, izskaidrojiet situāciju. Kādā attālumā no mūsu zemes kaimiņiem ir atļauts uzstādīt savus atkritumu konteinerus? Kaimiņi ir uzstādījuši sev jaunus atkritumu konteinerus atkritumu šķirošanai. Uz savas zemes, bet tieši uz robežas ar mūsu zemi. Visi netīrumi lido uz mūsu pusi. Tas ir pretīgi. Mums nepatīk, ka pagalmā zem mūsu logiem mētājas atkritumi. Kaimiņi nevēlas konteinerus pārvietot uz citu vietu. Viņi apgalvo, ka viņiem nav citas vietas. Vai ir kādi noteikumi, kas reglamentē atkritumu konteineru uzstādīšanu Rīgas daudzdzīvokļu mājās? Un ko šādā situācijā var izdarīt, lai nedzīvotu dubļos? Mēs nevēlamies dzīvot netīrībā. Paldies!

A
atbild:
19. aprīlī, 2021
Rīgas dome
Mājokļu un vides departamenta Vides pārvalde

Ministru kabineta noteikumu Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” 170.1., 170.2., 170.3, 170.4., 170.5. pants konkrētas prasības par atkritumu tvertņu novietnes izveidi regulē tikai jaunbūves gadījumā.

Esošas apbūves gadījumā šādas prasības nav piemērojamas sakarā ar to, ka lielākā daudzdzīvokļu māju apbūve veikta padomju laikos, kad nebija šāda regulējuma.

Esošajai apbūvei tiek piemēroti divi noteikumi – 170. panta sadaļa (plānojot atkritumu tvertņu novietņu izvietojumu, izvērtē funkcionālos, higiēniskos un estētiskos aspektus, kā arī apkārtējās apbūves raksturu) un 171. panta sadaļa (aprēķinot atkritumu savākšanas laukuma kopējo platību, vienai tvertnei paredz vismaz 2 m2 un ņem vērā specializētā transportlīdzekļa ērtu piekļūšanu atkritumu tvertnēm).

Konstatējot atkritumu piemēslojumu savā zemē no kaimiņu konteineriem, ir jāsauc policija, lai tā novērtē, vai nav konstatējams atkritumu pārbirums (tas notiek vairākumā gadījumu, kad konteineri ir pārpildīti), kas norādītu uz to, ka atkritumu izvešana nenotiek atbilstoši atkritumu piepildījumam un atkritumu radītājam ir jāvēršas pie atkritumu apsaimniekotāja ar lūgumu nomainīt atkritumu konteinerus uz lielākiem vai arī palielināt izvešanas biežumu.

Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 87 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā 25.8 punkts paredz, ka nekustamā īpašuma īpašnieka, valdītāja, lietotāja, apsaimniekotāja vai pilnvarotās personas pienākumos ir būt atbildīgam par tā nekustamajā īpašumā radīto atkritumu savākšanas, atkritumu dalītās vākšanas organizēšanu, informējot un brīdinot atkritumu radītājus par pieejamo pakalpojumu. Regulārs atkritumu pārbirums ir nepareiza atkritumu savākšanas organizēšana.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas