E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25909
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kādiem mērķiem var izmantot ceļa servitūtu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. martā, 2022
Edmunds

Pār manu īpašumu iet zemesgrāmatā reģistrēts servitūta ceļš. Saskaņā ar valdošā īpašuma pirkuma līgumu tā īpašniekam ir tiesības izmantot šo ceļu, lai piekļūtu savam īpašumam (savrupmājai). Valdošā īpašuma īpašnieks pats savā īpašumā nedzīvo un ir izīrējis/iznomājis to citai personai, kura tajā veic komerciālas darbības. Šīs darbības ik dienu rada klientu regulāru plūsmu (gājēji un autobraucēji) uz valdošo īpašumu. Vai valdošā īpašuma īpašniecei ir tiesības šādi rīkoties un izmantot servitūta ceļu citiem mērķiem, nevis tikai piekļūšanai pie savas savrupmājas?

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Lai noskaidrotu, vai ceļa servitūts tiek izmantots atbilstoši tā noteikumiem, jāaplūko zemesgrāmatā ierakstītās ziņas un ceļa servitūta nodibināšanas dokumenti. Proti, nodibinot ceļa servitūtu, tajā ietilpstošās tiesības var visādi aprobežot (Civillikuma 1160. pants). Servitūta faktiska izlietošana var būt aprobežota kā laika, tā arī vietas vai izlietošanas veida ziņā, tātad var attiekties arī tikai uz kādu nekustamā īpašuma daļu (Civillikuma 1137. pants). Līdz ar to ceļa servitūta izlietošanas apmēru var ierobežot tādējādi, ka ceļa servitūtu, piemēram, nevar izmantot saimnieciskās darbības veikšanai, bet tikai tam, lai piekļūtu dzīvojamai mājai. Turklāt, ja rodas šaubas par servitūta apmēru, tas pieņemams vismazākā apmērā (Civillikuma 1132. pants).

Ceļa servitūta lietošanas sakarā valdošā īpašuma pirkuma līgumam, visticamāk, tiesiskas nozīmes nebūs. Ceļa servitūts ir reālservitūts jeb tas ir saistīts ar konkrētiem nekustamajiem īpašumiem, no kuriem viens apgrūtināts otram par labu (Civillikuma 1141. pantu). Attiecīgi tiesība lietot ceļu uz kalpojošā īpašuma, lai piekļūtu valdošajam īpašumam, nepieder kādai konkrētai personai, bet gan to var izlietot valdošā īpašuma īpašnieks vai lietotājs. Līdz ar to pirkuma līgumā ietvertā tiesība īpašniekam izmantot ceļu, lai piekļūtu savam īpašumam, nebūtu tulkojama kā ceļu servitūta izlietošanas apmēra aprobežojums, bet drīzāk kā pirkuma līguma blakus noteikums.

Papildus minētajam katram, kam pieder servitūta tiesība, jāizlieto tā taisnprātīgi, turklāt saudzējot pēc iespējas cita īpašuma tiesību (Civillikuma 1139. pants). Līdz ar to, ja nav precīzas vienošanās par servitūta izlietošanas apmēru, servitūta izlietotājs nedrīkst lietot servitūtu tādā apmērā, kas pārsniedz viņa vai valdošā nekustamā īpašuma faktiskās vajadzības. Hipotētiski varētu argumentēt, ka jautājumā minētā ceļa servitūta izmantošana saimnieciskajā darbībā nav uzskatāma par taisnprātīgu servitūta izmantošanu.

Norādu, ka atbilde uz jūsu jautājumu sniegta, nezinot visus lietas faktiskos un tiesiskos apstākļus, un iepriekš minētais ir teorētisks jūsu jautājuma risinājums. Aicinu vērsties pie jurista, kurš, iepazīstoties ar lietas apstākļiem, varētu ieteikt vispiemērotāko risinājumu jūsu situācijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas