E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25874
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Pedagoga atvaļinājuma ilgumu nosaka Izglītības likums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. martā, 2022
Indra

Labdien! Lai gan izlasīju visus normatīvos aktus un likumus, tāpat ir viens jautājums par pirmsskolas pedagoga atvaļinājumu. Vai darba devējam ir tiesības pēc Latvijas Republikas likumdošanas līgumā norādīt to, ka atvaļinājums pienākas tikai vienu mēnesi (4 nedēļas)? Vai varbūt ir kāds konkrēts likums, uz kura pamata man ir tiesības pieprasīt līgumā rakstīt garāku atvaļinājumu?

A
atbild:
31. martā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atšķirībā no pārējiem darbiniekiem, kam atvaļinājums tiek piešķirts, pamatojoties uz Darba likumu, skolotājam atvaļinājuma piešķiršanu nosaka Izglītības likums, paredzot tiesības doties ikgadējā apmaksātā uz astoņām kalendāra nedēļām. 

Atbilstoši Izglītības likuma 52. pantam tiesības saņemt astoņu nedēļu atvaļinājumu ir pirmsskolas, pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās izglītības un augstskolu pedagogiem, kā arī citiem izglītības iestādes darbiniekiem pedagogiem pielīdzināmās profesijās neatkarīgi no darba slodzes.  

Savukārt Darba likuma 6. pants noteic, ka nav spēkā darba koplīguma, darba kārtības noteikumu, kā arī darba līguma un darba devēja rīkojumu noteikumi, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.

Tādējādi darba devējam nav tiesību darba līgumā noteikt mazāku atvaļinājuma termiņu, nekā to paredz likums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas