E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25831
Lasīšanai: 4 minūtes

Finansiālās sekas izlīgumam tiesvedības ceļā starp darba devēju un darba ņēmēju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2022
Jānis

Labdien! Mani interesē divi savstarpēji saistīti jautājumi. 1) Es tiku atlaists no darba, par ko iesniedzu prasību tiesā, lūdzot mani atjaunot darbā, kā arī kompensēt piespiedu darba laika kavējumu vidējās izpeļņas apmērā. Ja tiesa apmierinās manu prasību, vai man no piedzītās kompensācijas būs jāmaksā visi darbaspēka nodokļi vai tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis, vai arī nodokļi no kompensācijas par piespiedu darba laika kavējumu nebūs jāmaksā vispār? Tāpat gadījumā, ja tiesas procesa laikā starp pusēm tiek panākts izlīgums, kas sevī ietver kādu konkrētu kompensācijas apmēru, nenosaucot to par piespiedu darba laika kavējuma kompensāciju, vai no šīs summas ir maksājami nodokļi, ja ir, tad kādi? 2) Brīdī, kad mani atlaida, es pieteicos bezdarbnieka statusam un pabalstam, ko jau esmu saņēmis vairākus mēnešus. Vai gadījumā, ja tiesa apmierina manu prasību un es tieku atjaunots darbā, kā arī man tiek izmaksāta kompensācija par piespiedu darba laika kavējumu, man būs jāatmaksā valstij bezdarbnieka pabalsts? Kādos gadījumos ir jāatmaksā valstij bezdarbnieka pabalsts? Tāpat, ja starp pusēm tiek panākts izlīgums, kas sevī ietver konkrētu kompensācijas apmēru, nenosaucot to par piespiedu darba laika kavējuma kompensāciju, vai pastāv apstākļi, kuros man būtu jāatmaksā bezdarbnieka pabalsts valstij, jo var izveidoties situācija, ka izlīguma kompensācijas summa ir mazāka par saņemto bezdarbnieka pabalstu. Vai tādā gadījumā nevar izveidoties situācija, ka man ir jāatdod valstij lielāka summa nekā saņemu izlīguma rezultātā? Jūsu sniegtā atbilde ir nozīmīga visiem, kuriem ir izveidojies civiltiesisks strīds ar darba devējiem, kā arī jāizvērtē izlīguma iespēja tiesvedības procesos starp darba devējiem un darba ņēmējiem. Gan darba devējiem ir jāsaprot piedāvātās kompensācijas adekvātums, lai netērētu ne savu, ne tiesas laiku, gan arī nepamatoti atlaistajiem darba ņēmējiem ir jāapzinās izlīguma sekas, kā arī pienākumi pret valsti pēc kompensāciju (jebkādu) saņemšanas.

A
atbild:
29. martā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ar nodokli tiek aplikti jebkuri maksājumi, kuriem ir ienākumu gūšanas raksturs, tajā skaitā darba samaksa, kas izmaksājama vidējās izpeļņas veidā par darba piespiedu kavējuma laiku (Darba likuma 126. panta pirmā daļa), un jebkādas citas summas, kas izmaksātas uz izlīguma pamata. Algas nodokli par darbinieka gūtajiem ienākumiem aprēķina un maksā darba devējs. Tomēr jāņem vērā, ka minētā likuma 9. pantā norādīti arī izņēmumi, kad ienākumi netiek aplikti ar nodokli, piemēram, ja tiek izmaksāta atlīdzība par morālo kaitējumu, pamatojoties uz tiesas nolēmumu civillietā (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 36.4. punkts). Tātad, ja izlīgums atbilstoši tiesā celtajai prasībai paredzēs atlīdzības par morālo kaitējumu izmaksāšanu, tad šāds ienākums ar nodokli nav apliekams

Saskaņā ar likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 16.1. pantu, ja, izpildot attiecīgo tiesas spriedumu, tiesas apstiprinātu izlīgumu ar darba devēju vai attiecīgās valsts pārvaldes iestādes pieņemtu pārvaldes lēmumu, no darba devēja par labu personai tiek piedzīta un izmaksāta atlīdzība par darba piespiedu kavējumu attiecīgajā bezdarbnieka pabalsta saņemšanas periodā, personai ir pienākums Ministru kabineta noteiktajā kārtībā atmaksāt valsts sociālās apdrošināšanas nodarbinātības speciālajā budžetā saņemtā bezdarbnieka pabalsta summu. Šī kārtība ir paredzēta Ministru kabineta noteikumu Nr. 752 “Bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta noteikumi” 22. punktā, kurā noteikts, ka personai ir pienākums piecu darbdienu laikā pēc atlīdzības par darba piespiedu kavējumu izmaksas informēt par to jebkuru aģentūras nodaļu un piecu darbdienu laikā pēc aģentūras paziņojuma par saņemtās bezdarbnieka pabalsta summas atmaksāšanu minēto summu pārskaitīt aģentūras norādītajā kontā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas