E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2579
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Maiņas līgumā piemērojami pirkuma līguma noteikumi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2013
Erasts Modestovičš

Labdien! Vai pastāv iespēja apmainīt vienā pašvaldībā piederošo nekustamo īpašumu pret līdzvērtīgu īpašumu citā pašvaldībā? Respektīvi, pieder zeme ar tiesībām būvēt māju Daugavpils novadā. Vēlos apmainīt šo zemi pašvaldību ietvaros, lai saņemtu līdzvērtīgu zemi Rīgā vai Rīgas novadā.

A
atbild:
23. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sev piederoša nekustama īpašuma pārdošana ir civiltiesisks darījums. Nekustamo īpašumu maiņa saskaņā ar Civillikumu tiek pielīdzināta pārdošanai.

Civillikuma 2091.panta pirmajā daļā noteikts, ka maiņas līgums ir divu personu abpusējs apsolījums dot vienu priekšmetu pret otru, izņemot naudu. Savukārt Civillikuma 2092.pantā noteikts, ka līdzēju savstarpējām tiesībām un pienākumiem maiņas līgumā attiecīgi piemērojami pirkuma līguma noteikumi.

Likuma „Par pašvaldībām” 78.pantā noteiktās pašvaldību pirmpirkuma tiesības neattiecas uz nekustamo īpašumu, kas pāriet no vienas personas otrai bez atlīdzības vai maiņas ceļā.

Mainot īpašumus, jāpārliecinās par visiem otra īpašuma dokumentiem, iespējamiem apgrūtinājumiem, kā arī ar teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem konkrētajā pašvaldībā. Mainot nekustamus īpašumus, nepieciešams rakstveida maiņas līgums. Visprecīzāk maiņas darījuma jautājumus izskaidros zvērināts notārs.

Vēl jāzina, ka ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (pārdošanas) ir apliekams ar kapitāla pieauguma nodokli (15%), tas paredzēts likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā „Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma” paskaidrots: Par nekustamā īpašuma pārdošanas (atsavināšanas) cenu maiņas darījuma gadījumā tiek uzskatīta maiņas rezultātā iegūtā nekustamā īpašuma vērtība, kāda norādīta maiņas līgumā. Ja maiņas līgumā nav norādīta maiņas rezultātā iegūtā nekustamā īpašuma vērtība, tad par nekustamā īpašuma pārdošanas cenu uzskata maiņas rezultātā iegūtā nekustamā īpašuma aktuālo kadastrālo vērtību gadā, kad notiek maiņas darījums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas