E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25733
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Pirmpirkuma tiesības kopīpašniekam paredz likums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2022
Ieva

Labdien! Vēlos savu trešdaļu mantotā dzīvokļa pārdot. Mutiski ar pārējiem mantiniekiem sarunāt to nav izdevies. Viņi pieprasa oficiālu pieprasījumu. Kur man būtu jāvēršas, kā pareizi rīkoties?

A
atbild:
22. martā, 2022
Olga Lauva
juriste

Šajā gadījumā sākotnēji pārdevējam (kopīpašniekam) ir jāpiedāvā pirkt pārējiem kopīpašniekiem sava 1/3 domājamā daļa, jo starp kopīpašniekiem pirmpirkuma tiesības nosaka likums. Pirmpirkuma tiesība nedod nekādas priekšrocības pirmpirkuma tiesīgajam attiecībā uz pirkuma cenu vai citiem pārdošanas nosacījumiem, kas norādīti pirkuma līgumā.  

Pirmpirkuma tiesību izmantošanu paredz Civillikuma 1073., 2060.2063. pants. Minētās normas paredz, ka pēc pirkuma līguma noslēgšanas pārdevējam ir jāpiedāvā pirmpirkuma tiesīgajam izmantot pirmpirkuma tiesību. Pirmpirkuma tiesīgajam (kopīpašniekam) savs lēmums (izmantot vai neizmantot savu tiesību) ir jāpaziņo pārdevējam divu mēnešu laikā. Ja pirmpirkuma tiesīgais divu mēnešu laikā savu atbildi nedod, tad pirmpirkuma tiesīgais savas tiesības zaudē. Ja pirmpirkuma tiesīgais vēlas savas tiesības izmantot, tad viņam, ja nav norunāts citādi, jāizpilda tie paši nosacījumi, ko piedāvā jaunais pircējs pirkuma līgumā.

Ja pirmpirkuma tiesības nav bijis iespējams izlietot atsavinātāja (pārdevēja) vainas dēļ, pirmpirkuma tiesīgajam ir izpirkuma tiesība. Izpirkuma tiesība ir tiesība iegūt cita atsavinātu (pārdotu) nekustamu īpašumu, atstumjot ieguvēju sakarā ar priekšrocību pret viņu un iestājoties viņa tiesībās.

Piemēram, ja viens no kopīpašniekiem ignorē pārējo intereses un izdomā savu daļu atsavināt trešajai personai, tad citiem kopīpašniekiem ir izpirkuma tiesības (Civillikuma 1073. pants). Izpirkuma tiesību var izlietot gada laikā.

Pirmpirkuma tiesības izmantošana ir iespējama tikai tad, kad uz pirmpirkumu tiesīgajai personai nosūtīts piedāvājums pirkt domājamo daļu. Piedāvājumu vislabāk izteikt rakstiski, nosūtot ierakstītā vēstulē, vai izsniegt to pret parakstu. Šādu piedāvājumu var izteikt ar zvērināta notāra starpniecību. Strīdu gadījumā zvērināts notārs izsniegs apliecību par paziņojuma izsniegšanu pirmpirkuma tiesīgajai personai, kas būs kā pierādījums, ka nekustamā īpašuma īpašnieks ir izteicis piedāvājumu izmantot pirmpirkuma tiesību un uz pirmpirkumu tiesīgā persona šo piedāvājumu ir saņēmusi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas