E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25714
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Mantojuma sadale starp laulāto un bērniem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2022
Zane

Ja mantojuma atstājējam ir laulātais un pieci bērni, no kuriem viens ir miris un otrs atsakās no mantojuma, kādās daļās tas tiek izdalīts, vai mirušā bērna daļa pāriet viņa bērniem?

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, vai tika atstāts testaments vai mantojuma līgums. Līdz ar to atbilde tiek sniegta, pieņemot, ka nav testamenta vai mantojuma līguma un mantošana notiek saskaņā ar likumu.

Ja viens mantinieks atsakās no savas mantojuma daļas, tad saskaņā ar Civillikuma 834. pantu, mantojot pēc likuma, atbrīvojusies mantojuma daļa piekrīt tiem līdzmantiniekiem, kas būtu to dabūjuši, ja atkritušā mantinieka nemaz nebūtu bijis, un šo daļu viņi sadala samērā ar savām mantojuma daļām.

Par mantojuma atstājēja mazbērna tiesībām: saskaņā ar Civillikuma 408. pantu, mantojot no augšupējā, attālākie lejupējie iestājas sava pirms mantojuma atstājēja mirušā vecāka vietā, bez aprobežojuma pakāpju tuvuma ziņā, ar pārstāvības tiesību. Pēc pārstāvības tiesības lejupējie dabū to mantojuma daļu, kādu būtu dabūjis viņu vecākais, ja tas būtu mantojuma atstājēju pārdzīvojis un no viņa mantojis.

Tātad mirušā bērna bērns (mantojuma atstājēja mazbērns) var iestāties sava vecāka vietā un dabūt to mantojuma daļu, kādu būtu dabūjis viņa vecāks.

Civillikuma 392. pants nosaka: pārdzīvojušais laulātais manto no mirušā neatkarīgi no tā, kāds mantisko attiecību veids pastāvējis starp laulātiem laulības laikā. Mantojuma daļu var saņemt laulātais, trīs bērni un viens mazbērns, kas iestāsies sava vecāka vietā. Civillikuma 393. pants noteic, ka laulātais saņem bērna daļu, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir mazāks par četriem, bet, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir četri vai vairāk, tad viņš saņem ceturto daļu. Līdz ar to atlikušās trīs ceturtdaļas no mantojuma tiks sadalītas starp pārējiem līdzmantiniekiem.

Ar atbildēm uz līdzīgiem jautājumiem var iepazīties portālā šeit un šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas