E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16960
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Likumiskā mantošana starp pirmās šķiras mantiniekiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2019
Katja

Nomira sieva. Mums ir kopīgs bērns, kuram ir 14 gadi. Dzīvojam kopā jau 15 gadus. Laulību reģistrējām pirms 5 gadiem. Pirms laulības reģistrācijas uzcēlām ģimenes māju, kas ir uz sievas vārda. Kāda daļa pienākas man kā vīram no mājas, ja uz šo māju pretendē vēl četri sievas bērni no viņas pirmās laulības?

A
atbild:
13. maijā, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja laulātais nav atstājis ne testamentu, ne mantojuma līgumu, mantošana notiek saskaņā ar likumu. Pārdzīvojušais laulātais manto no mirušā neatkarīgi no tā, kāds mantisko attiecību veids pastāvējis starp laulātiem laulības laikā. To nosaka Civillikuma 392. pants.

Visi Jūsu jautājumā pieminētie ir pirmās šķiras mantinieki, kuriem pienākas sava likumiskā mantojuma daļa. Īpaša mantojuma daļa šajā gadījumā pienākas pārdzīvojušajam laulātajam saskaņā Civillikuma 393. pantu – ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir četri vai vairāk, pārdzīvojušais saņem ceturto daļu no mantojuma.

Pārējā mantojuma daļa, tas ir, trīs ceturtdaļas, tiks sadalīta starp gribu mantot izteikušajiem bērniem. Arī četrpadsmitgadīgajam bērnam pienākas sava mantojuma daļa, jo katram no bērniem ir tiesības saņemt trīs divdesmitās daļas no mantojuma.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas