E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25668
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kā rēķina pabalstus, ja pirms nākamā bērna kopšanas atvaļinājuma strādā dažus mēnešus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2022
Guna

Labdien. Kā sievietei veidojas dekrēta nauda, ja viņa atnāk uz darbu pēc pirmā bērna, bet jāatgriežas dekrētā pēc nostrādātiem tikai diviem mēnešiem? Kā tas iespaidos dekrēta naudu? Vai tas tiek rēķināts no pirmā dekrēta darba algas vai no pirmā dekrēta bērna naudas?

A
atbild:
12. martā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vidējo iemaksu algu pabalstiem aprēķina no ienākumiem 12 kalendāro mēnešu periodā, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, maternitātes pabalstam – pirmā darbnespējas B lapas diena.

Ja visā 12 mēnešu periodā persona ir atradusies bērna kopšanas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumos, tādā gadījumā maternitātes pabalstam vidējā iemaksu alga tiks aprēķināta no ienākumiem pirms atvaļinājumiem, kas saistīti ar iepriekšējā bērna dzimšanu un kopšanu.

Arī vidējo iemaksu algu vecāku pabalstam nosaka no ienākumiem 12 kalendāro mēnešu periodā, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums – piešķirts vecāku pabalsts.

Ja vidējās iemaksu algas aprēķināšanai noteiktajā 12 kalendāro mēnešu perioda daļā ir reģistrēti darba ienākumi un daļā ir bijis bērna kopšanas atvaļinājums, tad vidējā iemaksu alga tiek aprēķināta no darba ienākumiem, neieskaitot kalendāro dienu skaitā bērna kopšanas atvaļinājuma kalendārās dienas.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta 4. daļā ir noteikts: ja sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks nekā vecāku pabalsts, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā situācijā, jāsazinās ar VSAA: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas