E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25640
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Valsts amatpersonas bezdarbības kvalifikācija

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2022
Olegs

Vai vairākkārt konstatēta kriminālprocesa izmeklēšanas neattaisnota novilcināšana ir uzskatāma par valsts amatpersonas bezdarbību Krimināllikuma 319. panta izpratnē?

A
atbild:
22. martā, 2022
Olga Lauva
juriste

Krimināllikuma 319. pants, kas paredz valsts amatpersonas bezdarbību par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, un ja ar to radīts būtisks kaitējums, ja šīs darbības izdarītas mantkārīgā nolūkā, ja ar to izraisītas smagas sekas vai iestājusies divu vai vairāku cilvēku nāve, valsts amatpersonu var saukt pie atbildības, ņemot vērā konkrētā panta kvalifikāciju.

Kriminālprocesa izmeklēšanas neattaisnota novilcināšana būtu konstatējama, ja valsts amatpersonas bezdarbībā būtu konstatējamas Krimināllikuma 319. panta noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes.

Ņemot vērā iepriekš minēto, jānorāda, ka kriminālprocesa pabeigšana saprātīgā termiņā ir kriminālprocesa pamatprincips, kas ietverts Kriminālprocesa likuma 14. pantā, ar noteiktu, tiesiski reglamentētu saturu. Latvijas Republikas Satversmes 92. pantā ir noteikts, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā. Tiesības uz taisnīgu tiesu nozīmē arī lietas izskatīšanu saprātīgā termiņā. Arī Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka ikvienam ir tiesības uz taisnīgu un atklātu lietas savlaicīgu izskatīšanu neatkarīgā un objektīvā ar likumu noteiktā tiesā.

Kriminālprocesa pabeigšana saprātīgā termiņā ir saistīta ar lietas apjomu, juridisko sarežģītību, procesuālo darbību daudzumu, procesā iesaistīto personu attieksmi pret pienākumu pildīšanu un citiem objektīviem apstākļiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas