E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25615
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā saprast vecāku pabalsta provizorisko aprēķinu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2022
Artūrs

Labdien! Vēlos noskaidrot aptuveno vecāku pabalstu, ko saņemšu pēc bērna piedzimšanas. Esmu saimnieciskās darbības veicējs ar mikrouzņēmuma statusu, maksāju 25% no ienākumiem. Piemēram, saņemot ienākumus 1000 eiro un nomaksājot 25% nodokli, kāds būs aprēķins pabalstam? Bērna kopšanas atvaļinājumā dosies tēvs, un māte laikus stājusies uzskaitē. Tēvs neturpinās strādāt. Apgādībā ir viens bērns. Dzemdībās piedzimis viens bērns. Ģimenē jau ir viens bērns. Pabalsta saņemšanas ilgums: līdz 1 gadam. Ienākumi: (1000 x 0,25) x 12/365 = 8,219. Vidējās iemaksas / dienu skaits gadā, 8,219 x 60% = 4,931 eiro dienā, 4,931 x 31 = 152,876 eiro mēnesī ar 31 dienu. Vai šādi varētu izskatīties aprēķins? Lejupielādējot uzziņu “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”, ir pieejami konkrēti cipari. Kura kolonna būtu jāņem vērā vecāku pabalsta aprēķinam? “Veiktās iemaksas kopā”, “Aprēķinātās iemaksas”? Vai var veikt papildu sociālās iemaksas, lai palielinātu izmaksājamo pabalstu? Un kas jāņem vērā pirms iemaksu veikšanas? Kā mainās izmaksājamā pabalsta aprēķins? 

A
atbild:
20. februārī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Jūsu sagatavotā uzziņa satur informāciju par provizorisko vecāku pabalsta aprēķinu:

  • Piedāvātajā uzziņā par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem, aprēķinot vecāku pabalsta prognozējamo apmēru, būtu jāņem vērā veiktās iemaksas kopā. Tā kā esat saimnieciskās darbības veicējs ar mikrouzņēmuma statusu, jums vidējā apdrošināšanas iemaksu alga vecāku pabalstam aprēķināta atbilstoši veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā tiek pieprasīts vecāku pabalsts.
  • Provizoriskajā vecāku pabalsta aprēķinā tiek iekļauti jūsu ienākumi, no kuriem ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.
  • Vecāku pabalsta apmērs noteikts atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam, jūsu gadījumā līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, un provizoriski aprēķināts  60% apmērā no jūsu vidējās iemaksu algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Par pabalstu:

Nosakot tiesības uz vecāku pabalstu, primāri tiek vērtēts, vai pašnodarbinātais faktiski ir veicis valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Lai saņemtu vecāku pabalstu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pieprasīts vecāku pabalsts);

vai

  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Pabalsta apmēra noteikšanā tiek ņemti vērā ienākumi, no kuriem veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas