E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25605
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai tiek kompensēts arī neizmantotais papildatvaļinājums par bērnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2022
Aira

Sakarā ar grozījumiem darba līgumā no darba devēja puses pieņēmu lēmumu darba attiecības neturpināt. Pilns kalendārais nostrādātais gads ir 12. marts. darba attiecības izbeidzas ar 1. martu. Esmu izmantojusi 1 kalendāro nedēļu ilgu atvaļinājumu par periodu no 12.03.2021. līdz 12.03.2022. Vai, aprēķinot neizmantotā atvaļinājuma dienas, ir jāierēķina 1 papildu atvaļinājuma diena par aprūpē esošu nepilngadīgu bērnu? Darba koplīgumā ir papildu 3 atvaļinājuma dienas, plus 1 par katru bērnu.

A
atbild:
22. februārī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 151. panta pirmajā daļā noteikto ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par bērnu darbinieks ir tiesīgs izmantot jebkurā laikā pēc paša ieskatiem, ievērojot individuālā darba gada periodu. Arī citi darba devēja piešķirtie papildatvaļinājumi ir izmantojami darba gada laikā, jo, sākoties jaunam darba gadam, tiesības uz iepriekšējā gada papildatvaļinājumu zūd.

Ja darba attiecības tiek izbeigtas un nav pilnā apmērā izmantots ne ikgadējais atvaļinājums, ne papildatvaļinājums par bērnu (turklāt darba gads vēl nav noslēdzies), tad, saņemot galīgo aprēķinu, darba attiecību pēdējā dienā  darba devējam vienlaikus ar darba samaksu par pēdējo nostrādāto posmu ir jāizmaksā arī neizmantotā atvaļinājuma kompensācija, tostarp par papildatvaļinājumu par bērnu.

Darba likuma 151. panta otrā daļa noteic, ka darba devējs darba koplīgumā vai citā iekšējā dokumentā var paredzēt citus gadījumus, kad darbiniekam ir piešķirams ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums (piemēram, par nakts darbu, maiņu darbu, ilggadēju darbu u. c.). Ja darba koplīgums paredz darbiniekam arī citus – darba devēja piešķirtos – papildatvaļinājumus, tad to kompensēšana darba attiecību izbeigšanas gadījumā notiek atbilstoši koplīguma noteikumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas