E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25603
Lasīšanai: 4 minūtes
7
1
7
1

Vecākam ir absolūts pienākums maksāt minimālos uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2022
Ģirts

Labdien! Vai man jāmaksā alimenti? Kad alimenti jāmaksā? Es izšķīros no savas dzīves biedrenes apmēram pirms trijiem gadiem. Mums ir septiņus gadus vecs dēls un trīs gadus veca meita. Nebijām juridiski laulāti. Starp mums nav noslēgta nekāda notariāla vienošanās. Tagad dzīvojam atsevišķi apmēram 300 km attālumā. Bērni atrodas pie viņas. Starp mums notiek ļoti minimāla komunikācija. Uz maniem rakstiski uzdotajiem jautājumiem atbild ļoti reti un ļoti virspusēji. Uz videozvaniem arī ļoti reti atbild. Manā skatījumā bērnus nemotivē ar mani komunicēt. Drīzāk otrādi: provocē pret mani. Kur un kādos apstākļos dzīvo, nezinu. Viņa neatbild uz tādiem jautājumiem. Gandrīz varu teikt, ka bērnus viņa man nozaga. Nozagusi bērnus man un vēl prasa, lai es maksāju.

A
atbild:
16. martā, 2022

Civillikuma 179. pants nosaka:

Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Ja bērnam ir pašam sava manta, bet vecākiem tās nepietiek bērnam nepieciešamo uzturēšanas izdevumu segšanai, šos izdevumus var segt no bērna mantas ienākumiem; ja šo ienākumu nepietiek, var izlietot daļu no bērna mantas, bet vienīgi ar bāriņtiesas atļauju.

Ja vecāku nav vai viņi nespēj uzturēt bērnu, šis pienākums līdzīgās daļās gulstas uz vecvecākiem. Ja vecvecāku mantas stāvoklis ir nevienlīdzīgs, tiesa var noteikt viņiem uzturēšanas pienākumu samērā ar katra mantas stāvokli.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Tiesa pēc prasītāja lūguma nekavējoties pieņem lēmumu par to, kādā apmērā atbildētājam pagaidām, līdz strīda izšķiršanai, jāsedz bērna uzturēšanas izdevumi. Bērna pagaidu uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmēru.”.

Attiecīgi, pat ja dzīvojat šķirti, un bērni pastāvīgi dzīvo ar māti, tas neatsvabina otru vecāku no pienākumu maksāt uzturlīdzekļus par bērna uzturēšanu.

Minimālo uzturlīdzekļu summa saskaņā ar 2013. gada 15. janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”  uzturlīdzekļi ir 25% no valstī noteiktās minimālās algas bērnam līdz 7 gadu vecumam, kas atbilst 125 eiro, un 30% no valstī noteiktās minimālās algas bērnam no 7 līdz 18 gadu vecumam, kas ir 150 eiro.

Vecāks, kuram ir ierobežotas vai pilnībā atņemtas tiesības tikties ar bērniem, var iesniegt prasības pieteikumu tiesā par saskarsmes tiesību noteikšanu ar bērniem saskaņā ar Civillikuma 181. un 182. pantā noteikto.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas