E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25557
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Soda piemērošana, ja pārkāpums fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2022
Raitis

Labdien! Pārdevu auto, uzreiz nepārrakstījām, jo nevarēja vai nu jaunais īpašnieks, vai es. Kad galu galā pārrakstījām, pēc pāris dienām atnāca sods par “Octa” no radara. Kad lūdzu apmaksāt sodu, jaunais īpašnieks atteicās un pateica, ka tās ir manas problēmas. Kaut gan par transportlīdzekļa vadīšanu bez apdrošināšanas atbild vadītājs, nevis īpašnieks. Uz prasību iesūtīt savus datus, lai apstrīdētu lēmumu, atbildi neieguvu. Ko darīt?

A
atbild:
06. aprīlī, 2022

Administratīvās atbildības likuma 162. pants nosaka:

(1) Ja pārkāpti apstāšanās vai stāvēšanas noteikumi, bet transportlīdzekļa vadītājs neatrodas pārkāpuma izdarīšanas vietā vai ja pārkāpums fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, sodu par pārkāpumu piemēro transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā norādītajam turētājam vai, ja turētājs nav norādīts vai transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites, – transportlīdzekļa īpašniekam vai valdītājam, bet, ja pārkāpums izdarīts ar transportlīdzekli, kas nodots tirdzniecībai (tam uzstādītas tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmes vai tas reģistrēts tirdzniecības reģistrā), – komersantam, kurš veic attiecīgā transportlīdzekļa tirdzniecību (turpmāk šajā nodaļā – transportlīdzekļa īpašnieks).

(2) Sodu par administratīvo pārkāpumu transportlīdzekļa īpašniekam nepiemēro šādos gadījumos:

1) ja tiek konstatēts, ka pārkāpuma izdarīšanas brīdī transportlīdzeklis nav atradies transportlīdzekļa īpašnieka valdījumā citas personas prettiesisku darbību dēļ;

2) ja transportlīdzekļa īpašnieks norāda personu (un to identificējošos datus), kura pārkāpuma izdarīšanas brīdī vadīja transportlīdzekli, kā arī iesniedz šo faktu apliecinošus pierādījumus.

Tādējādi līdz transportlīdzekļa īpašuma tiesību pārreģistrēšanai (uz jauno īpašnieku) atbildīgs par tā piedalīšanos ceļu satiksmē (ja pārkāpums fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem) esat jūs. Ja jums ir zināmi vadītāja dati un jūs spējat pierādīt faktu, ka jūsu transportlīdzekli ir vadījusi citas persona, jums ir tiesības iesniegt šīs ziņas sodu piemērojušajai institūcijai, administratīvā procesa ietvaros lūdzot noteikt jūsu norādīto personu kā atbildīgo administratīvajā pārkāpuma izdarīšanā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas