E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25471
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Atvieglojumus piemēro darba devējs, kuram iesniegta nodokļa grāmatiņa, vai pats pašnodarbinātais

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2022
Elita Erta

Vai asistenta pakalpojuma sniedzējs no bruto algas maksā arī darba devēja nodokļu daļu? Nav formulēts precīzi, manuprāt. Uzņēmuma līgums par asistenta pakalpojumu sniegšanu ar Rīgas Sociālo dienestu. Ja asistents pats ir persona ar invaliditāti ( 2. invaliditātes grupa), saņem nodokļu atvieglojumu, kuru ņem vērā, aprēķinot asistenta darba algu?

A
atbild:
07. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uzņēmuma līguma gadījumā iespējamas divas situācijas.

Ja uzņēmuma līgums ir ar fizisku personu, kura neveic saimniecisko darbību, tad asistenta pakalpojuma sniedzējam par darba devēju uzskatāms sociālais dienests. Ja darba devējam iesniegta algas nodokļa grāmatiņa un tajā ir atzīme par invaliditāti (tā nodokļu maksātājam ir jānorāda pašam), tad, izmaksājot atlīdzību, piemēro arī nodokļa atvieglojumu par invaliditāti.

Savukārt, ja uzņēmuma līgumu ir ar asistentu – fizisku personu, kura veic saimniecisko darbību, – tad pats asistenta pakalpojuma sniedzējs kā pašnodarbinātais ir atbildīgs par nodokļu nomaksāšanu, saviem ienākumiem piemērojot arī nodokļa atvieglojumus. Saimnieciskās darbības veicējs iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Arī darba ņēmējs gadā neizmantotos nodokļa atvieglojumus var piemērot gada ienākumam, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas