E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25374
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība

Kompensācijas zemessargiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2022
Jautātājs

Labdien! Pirmkārt, vai zemessargiem pienākas kompensācijas par mācību laikā gūtajām traumām /savainojumiem (veselības apdrošināšana uz mācību norises laiku)? Otrkārt, kā noprotu, par dienestu Zemessardzē maksā kompensāciju, no kuras netiek veiktas sociālās iemaksas, tādēļ sociālā apdrošināšanas stāžā Zemessardzē dienētās dienas neiekļaujas, tādēļ jautājums – vai Zemessardzes dienestā pavadītais laiks var ietekmēt kaut kādā veidā prognozējamo pensijas apmēru?

A
atbild:
07. martā, 2022

Zemessardzes uzdevumus, uzbūvi un zemessargu dienesta gaitu regulē Zemessardzes likums. Likumā cita starpā teikts, ka “darba devējs līdz piecām darba dienām kalendāra gadā atbrīvo zemessargu apmācībā iesaistīto zemessargu no darba pienākumu pildīšanas, saglabājot darba (amata) vietu. Darba devējs, ievērojot Darba likumā noteikto, var izmaksāt darbiniekam atlīdzību par zemessargu apmācībā pavadīto laiku”.

Noteikumos par aktīvā dienesta karavīru un zemessargu veselības aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas nosacījumiem, apmaksājamo pakalpojumu veidiem un izdevumu apmaksas kārtību cita starpā minēts, ka tiek segti dažāda veida medicīniskie pakalpojumi.

 Tāpat spēkā esoši ir Ministru kabineta noteikumi par bijušajiem zemessargiem apmaksājamiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī izdevumu apjomu un samaksas kārtību. Šajos noteikumos tostarp minēts, ka “izdevumus par šajos noteikumos noteiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem sedz Aizsardzības ministrija no valsts pamatbudžeta līdzekļiem, kas Aizsardzības ministrijai piešķirti saskaņā ar likumu par valsts budžetu kārtējam gadam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas