E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25356
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai var būvēt māju uz vecajiem pamatiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2022
Jeļena

Labdien! Manā īpašumā ir ēkas pamati, kuru izcelsmes gads nav zināms, bet šie pamati 1998. g. ir fiksēti zemes robežu plānā. Pamati atrodas 2 metru attālumā no kaimiņu robežas. Pamatiem dokumenti vai nu ir nozaudēti, vai nekad nav bijuši, jo celtne nav pabeigta. Vai, izstrādājot projektu ēkai un pamatojoties uz robežu plānā datiem, var uzcelt ēku līdz 4,5 m augstu uz šie pamatiem? Vai ir nepieciešams saskaņojums ar kaimiņiem? Un ko darīt ar šiem pamatiem, ja kaimiņš nevēlas likt saskaņojuma parakstus, bet pirms gada mutiski saskaņojis un pretenzijas pret celtniecības neizvirzīja?

A
atbild:
21. janvārī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 693 “Būvju vispārīgo prasību būvnormatīvs LBN 200-21” 8. punkts nosaka: dzīvojamās ēkas augstumu un stāvu skaitu pieņem saskaņā ar vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu, lokālplānojumu (ja tāds ir izstrādāts) un detālplānojumu (ja tas nepieciešams saskaņā ar normatīvajiem aktiem).

Tātad par pieļaujamo ēkas augstumu jums ir jāinteresējas vietējā pašvaldībā.

Civillikuma 1091. pants noteic, ka ietaisīt jaunceļamās sienās logus uz blakus zemesgabala pusi drīkst tikai tad, ja šīs sienas atrodas ne mazāk kā četrus metrus no robežas, vai lielākā atstatumā, ja tādu prasa vietējie būvnoteikumi. Ietaisīt logus uz blakus zemesgabala pusi jau pastāvošās sienās, kas stāv pie pašas robežas vai tuvāk par četriem metriem no robežas, drīkst tikai ar īpašnieka – kaimiņa zemesgrāmatās ierakstītu piekrišanu, nodrošinot šiem logiem gaismas ieplūdumu vismaz 45o leņķī.

Par to, vai var būvēt māju uz vecajiem pamatiem, ieteiktu papildu konsultēties vietējā būvvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas