E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25331
Lasīšanai: 2 minūtes
1
5
1
5

Atstādināšana no darba pienākumu pildīšanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2022
kristine

Labdien! Man tāds jautājums: kāpēc mani neatlaiž no darba, pamatojoties uz savstarpēju vienošanos? Darba devējs teica: kamēr esmu atstādināta, tikmēr nebūs vienošanās. Ko man darīt?

A
atbild:
24. janvārī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 58. panta trešā daļa nosaka darba devējam tiesības uz noteiktu laiku nepielaist darbinieku pie darba pienākumu pildīšanas, izdodot rīkojumu par atstādināšanu no darba. Ja atstādināšanas iemesls ir Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas pret Covid-19 sertifikāta neesamība, tad saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 7.3 panta ceturto daļu, “ja pēc maksimālā atstādināšanas laika darbinieka vainas dēļ, kura ilgst vairāk par trim mēnešiem, darbinieks (amatpersona) bez attaisnojoša objektīva iemesla nav ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, darba devējam ir tiesības nekavējoties izbeigt darba (dienesta) tiesiskās attiecības ar viņu, izmaksājot atlaišanas pabalstu viena mēneša darba algas (mēnešalgas) apmērā, bet, ja darbiniekam noteikta akorda alga, – viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā”.

Citiem vārdiem sakot, jūsu darba devējs ievēro normatīvajos aktos neteikto kārtību darba tiesisko attiecību organizēšanā. Pastāv pamats domāt, ka darba devējs arī ir ieinteresēts darba tiesiskās attiecības ar jums saglabāt, dodot laiku pārdomāt un veikt nepieciešamās darbības, lai rīkojums par atstādināšanu tiktu atcelts.

Taču, ja esat izlēmusi darba attiecības izbeigt, jums ir tiesības tostarp atstādināšanas laikā iesniegt darba devējam uzteikumu, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu.

Tāpat darba attiecību izbeigšanu uz pušu vienošanās pamata (Darba likuma 114. pants) esat tiesīga prasīt jūs pati, darot to rakstveidā.

Der zināt, ka abi minētie darba attiecību izbeigšanas veidi darba devējam neuzliek pienākumu izmaksāt atlaišanas pabalstu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas