E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26218
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Vai mantiniekiem ir saistošs lauksaimniecības zemes nomas līgums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2022
Dace

Labdien! 2021. gadā biju noslēgusi lauksaimniecības zemes nomas līgumu ar SIA uz četriem gadiem. SIA īpašnieks nu ir miris. Uz līguma ir mirušās personas paraksts. Mantinieki ir mirušās personas sieva un dēls. Vai līgums ar šo SIA ir spēkā, vai arī jāpārslēdz jauns līgums ar mantiniekiem? Iepriekš pateicos par atbildi.

A
atbild:
18. maijā, 2022
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Arita Rateniece, zvērināta notāre

Ņemot vērā, ka iznomātājs ir juridiska persona (SIA), tad gadījumā, ja nomirst tās īpašnieks jeb dalībnieks, kurš varbūt ir bijis arī SIA valdes loceklis un paraksttiesīgā persona, SIA darbība neizbeidzas. Līdz ar to SIA nolīgtās saistības, piemēram, īpašuma iznomāšana un par to noslēgtais līgums ir spēkā, jo iznomātājs ir juridiska persona, kuras vārdā līgumu ir parakstījis tās valdes loceklis.

Ja mirušās personas, kura bija SIA dalībnieks, kapitāla daļas mantos viņa mantinieki, kas pieņems lēmumu nevis turpināt SIA darbību, bet to izbeigt un likvidēt, tad, iespējams, SIA atlikušās mantas sadales rezultātā mainīsies nekustamā īpašuma īpašnieks.

Ja par noslēgto nomas līgumu ir izdarīts arī nostiprinājums zemesgrāmatā nomātā nekustamā īpašuma lietā, tad arī īpašuma īpašnieka maiņas gadījumā līgumattiecības par nomu būs saistošas nākamajiem īpašniekiem līdz līguma darbības termiņa beigām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas