E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25310
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā pareizi rīkoties, ja otra līguma puse nepilda uzņemtās saistības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2022
Anna

Договор купли-продажи дачи в рассрочку на три года. Один год покупатель платил. Полтора года не платит. Договор закончится в августе. Когда лучше подавать в суд? Сейчас или по окончании договора? Спасибо.

Pirkšanas un pārdošanas līguma termiņš ir trīs gadi. Vienu gadu pircējs maksāja. Nu jau pusotru gadu nemaksā/ Līgums beigsies augustā. Kad labāk iesniegt prasību tiesā? Tagad vai pēc līguma beigām? Paldies!

A
atbild:
20. janvārī, 2022

Jums ir jārīkojas atbilstoši noslēgtā pirkšanas un pārdošanas līguma nosacījumiem un tajā nolīgtajiem maksājuma termiņiem un kārtībai (atbilstoši Civillikuma 1574. pantam).

Atbilstoši Civillikuma 1597. pantam līdzējiem ir pienākums izpildīt līguma noteikto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Atbilstoši Civillikuma 2039. pantam vienpusēja atkāpšanās no pirkuma līguma nav pielaižama pat arī tad, ja otra puse neizpilda savu saistību.

Pirkuma līgumu var atcelt, abām pusēm vienojoties ar nosacījumu, ka katrai pusei jāatdod otrai tas, ko tā izpildījusi, vai par to jāatlīdzina (atbilstoši Civillikuma 2041. pantam).

Jums ir tiesības vērsties ar prasību tiesā, lai aizsargātu savas intereses un tiesības, ja tiek pārkāpti pirkuma līguma nosacījumi (atbilstoši Civilprocesa likuma 1. pantam).

Tāpat jums ir tiesības vienoties ar pircēju vai vērsties šķīrējtiesā (atbilstoši Civilprocesa likuma 23. pantam).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas