E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25215
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Vai pārmaksāto atbalsta summu ir tiesības ieturēt

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2022
Liene

Vai darba devējam ir tiesības ieturēt naudu no darba ņēmēja par VID izmaksāto subsīdiju (par oktobri), ja darbinieks oktobrī nedēļu bija uz slimības lapas A un uzņēmums to ņēma vērā, pirms iesniedza ziņas par algu subsīdijām, bet VID, aprēķinot algu subsīdiju, neņēma vērā un izmaksāja darbiniekam subsīdiju par pilno mēnesi. Tāpēc pēc VID aprēķina darbinieks saņēma vairāk, nekā darba devējs aprēķināja, vai darba devējs ir tiesīgs ieturēt to naudas starpību?

A
atbild:
12. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Piesakoties algu subsīdijām, Valsts ieņēmumu dienests pieprasīto atbalstu algu subsīdijai izmaksā piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par atbalsta piešķiršanu, pārskaitot atbalstu uz iesniegumā norādīto darbinieka kontu, un VID EDS paziņo par to iesnieguma iesniedzējam. Darbinieku par atbalsta izmaksu informē darba devējs.

VID tīmekļa vietnē par atbalsta pasākumiem Covid-19 situācijā, ir sniegta informācija par dažādām situācijām.

Valsts atbalsts algu subsīdijai mērķis ir sniegt atbalstu darba devējam darbinieku atlīdzības kompensēšanai, nosakot, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam starpību starp saņemtā atbalsta apmēru un darba samaksas apmēru. Proti, atbalsts algu subsīdijai samazina darba devēja saistības pret darbinieku un  darba devējam nerodas izmaksas par algas neto daļu, ko valsts samaksājusi darba ņēmējam. Līdz ar to darba devējs, saņemot  no VID informāciju par darbiniekam izmaksāto algu subsīdijas summu, veic koriģējošos grāmatojumus samazinot sākotnēji uzskaitītās izmaksas peļņas vai zaudējumu aprēķinā (kontrpasīvā postenī, kurā uzrādīta darba alga) un uzskaitītās kreditora saistības pret darba ņēmēju tādā apmērā, kāds ir neizmaksātās algas apjoms.

Situācijā, kad darba devējs izmaksājis darbiniekam visu aprēķināto algu, nevis starpību starp saņemtā atbalsta apmēru un darba samaksas apmēru, izmaksāto neto algas daļu, kas pārsniedz saņemto atbalsta summu, pārgrāmato par aizdevumu darbiniekam un veic korekcijas nākamā perioda algu aprēķinā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas