E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25168
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
48
1
48

Kad jādeklarē un jāmaksā nodoklis no dāvinājuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2022
Ana

Labdien! Topošā vīramāte gribētu uzdāvināt mums naudu kāzām, un mēs gribētu to saņemt manā bankas kontā. Vai tad, ja summa būtu lielāka par 10 000 eiro, tā būtu jādeklarē kā dāvana no svešinieka? Paldies!

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja ar dāvinātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (vecāki, vecvecāki, bērni, mazbērni, brāļi, māsas, vecāku brāļi vai māsas, brāļu un māsu bērni). Ja dāvinātājs nav laulātais vai radinieks līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, tad dāvinājuma saņēmējam jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no dāvinājuma vērtības, kas pārsniedz 1425 eiro.

Ja topošā vīramāte pārskaitīs dāvinājumu uz topošās vedeklas kontu, tad topošajai vedeklai būs jāmaksā nodoklis no summas, kas pārsniedz 1425 eiro, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Ja dāvinājums saņemts no tuva radinieka vai laulātā un tādā gadījumā nav apliekams ar nodokli, tas ir jādeklarē tad, ja dāvinājuma vērtība ir virs 10 000 eiro gadā. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, dāvinājumu norāda kā neapliekamu ienākumu.

Labs saturs
48
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas