E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25157
Lasīšanai: 3 minūtes

No kāda perioda darba ienākumiem rēķina maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2022
Antra

Labdien! Sieviete ir grūtniece. Pašreiz viņai ir izsniegta DNL B sakarā ar kājas traumu. No 22. februāra viņai atvērs pirmsdzemdību DNL B. Viņai piedāvā iespēju nedaudz piepelnīties no mājām, bet, lai to izdarītu, ir jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējai. Ienākumi būs 320 eiro mēnesī. Maksās IIN. Vai šajā situācijā viņai turpinās apmaksāt DNL B? Ir vēl viens jautājums: no kādiem mēnešiem rēķinās maternitātes un vecāku pabalstu? Uz DNL B šis cilvēks ir jau no 2021. gada oktobra sākuma. Pēc ārsta teiktā, DNL B turpināsies, līdz tiks izsniegta pirmsdzemdību DNL, pārtraukuma nebūs. Vai tas, ka viņa tagad saņems nelielus ienākumus kā saimnieciskās darbības veicēja (zem 500 eiro mēnesī), nesamazinās maternitātes un vecāku pabalsta lielumu? Pamata darbavietā alga viņai ir virs 1700 eiro jau no 2020. gada augusta.

A
atbild:
07. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātajam, kas no saimnieciskās darbības maksā nodokļus vispārējā kārtībā un ja ienākumi nesasniedz 500 eiro mēnesī, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tikai pensiju apdrošināšanai – 10%. Tādā gadījumā var saņemt slimības pabalstu.

Maternitātes pabalstam aprēķina vidējo iemaksu algu par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums. Iemaksu alga darba ņēmējai ir bruto alga.

Ja maternitātes pabalsts tiks piešķirts, piemēram, 2022. gada februārī, tad vidējo algu aprēķinās par periodu no 2020. gada decembra līdz 2021. gada novembrim. No aprēķina tiks izslēgtas darbnespējas dienas.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

Līdzīgi arī vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. No 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Vecāku pabalsta apmēru nosaka atkarībā no tā, kādu tā saņemšanas ilgumu izvēlas:

  • ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, pabalstu aprēķina 60% apmērā no vidējās iemaksu algas;  
  • ja līdz bērna pusotra gada vecumam, pabalstu aprēķina 43,75% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Saimnieciskās darbības ienākumi, no kuriem pašnodarbinātajam jāveic tikai 10% sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai, neietekmē maternitātes un vecāku pabalsta apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas