E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25104
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Anonīma DNS testa veikšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. decembrī, 2021
Jana

Labdien! Ir aizdomas, ka mans tēvs varētu nebūt mans īstais tēvs. Esmu pieaugusi, nav runa par uzturlīdzekļiem vai citām juridiskām niansēm. Uzskatu, ka man ir tiesības zināt, ja tā patiešām ir. Vai pastāv kāda iespēja noteikt DNS sakritību, viņam nezinot (bez viņa piekrišanas)? Ja iespējams, tad kas ir nepieciešams, lai veiktu šādu testu? P.S. Vai varbūt to ir iespējams kaut kā noskaidrot/izslēgt, zinot viņa/mātes un manu asins grupu? Paldies!

A
atbild:
31. janvārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

DNS analīzi Latvijā var veikt Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē, Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā vai SIA “Genera”.

Piemēram, SIA “Genera” piedāvā veikt gan anonīmus, gan juridiski akceptētus testus. Turpat ir norādīts, ka juridiski akceptētiem testiem visām testējamajām personām uz analīzi jāierodas laboratorijā. Savukārt anonīma testa rezultātos netiek norādīti nekādi personas dati. Līdz ar to tas varētu būt atbilstošs risinājums gadījumā, ja persona vēlas kliedēt šaubas par savu izcelsmi bez juridisku jautājumu risināšanas. Jāņem vērā, ka DNS tests ir maksas pakalpojums.

SIA “Genera” mājaslapā ir ietverta informācija, kāds bioloģiskais materiāls ir nepieciešams, lai veiktu DNS testu, proti: “Mūsdienās analīzes veikšanai pietiek ar dažiem simtiem šūnu, tādēļ par drošāko un ērtāko atzīts t. s. siekalu paraugs: uztriepe no mutes gļotādas. Tieši šādu paraugu mēs izmantojam standarta testēšanai. Par papildu samaksu izmantot var arī citu audu paraugus: ausu sērs, asinis, košļājamā gumija, mati ar “saknītēm”, cigarešu izsmēķi utt. Nestandarta parauga gadījumā iesakām ar mums pirms tam sazināties, piezvanot vai rakstot uz info@genera.lv.”

Vairāk par paternitātes noteikšanu ar DNS testu var izlasīt portālā iepriekš publicētajās atbildēs šeit un šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas