E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25088
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ietvju sakopšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. decembrī, 2021
Sergejs

Daudzi Latvijas pašvaldības ir saistošie noteikumi nosaka, ka zemes īpašniekam jātīra piegulošā pašvaldības ietve. Kādam tas ir 5 metri, kādam 40 metri, un jāpļauj zāle. Jautājums tomēr ir par Rīgu. No visa izriet, ka cilvēks, piem., ziemā nevar aizbraukt ceļojumā uz vairākām dienām, jo gadījumā, ja nākamajā dienā sāksies sniegs, tad nebūs neviena, kam jātīra ietve. Atnāks policija vai inspekcija, uzliks sodu nevis zemes īpašniekam, bet gan pieguļošās teritorijas īpašniekam. Vai pieguļošo teritoriju īpašniekam par saviem līdzekļiem jāalgo cilvēki, kuri tīrīs citai juridiskajai persona piederošo zemi!? Ko darīt, ja īpašnieks grib atpūsties atvaļinājumā ārzemēs? Un kad beidzot pilsēta Rīga sāks pati tīrīt sev piederošo zemi? Vai kad beidzot sāks kompensēt pilnā apjomā radītos zaudējumu par šiem pasākumiem, jo šobrīd smieklīgie 25 vai 50 kg smilts, kas pašiem vēl kaut kur jāpaņem un jāved, pietiek uz vienu vai divām dienām, kas ir smieklīgi.

A
atbild:
27. decembrī, 2021
Rīgas dome
Mārtiņš Vilemsons, Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja p. i.

Kopā Rīgā ir aptuveni trīs miljoni kvadrātmetru ielām pieguļošo ietvju 1500 kilometru garumā, kuru vienas tīrīšanas reize izmaksātu 300 000 eiro. Piemēram, ja ietves būtu jātīra 40 reizes gadā, tad kopējā summa sasniegtu 12 miljonus eiro. Jāņem vērā arī tas, ka centralizētas tīrīšanas gadījumā visas ietves uzreiz nevarētu notīrīt, bet, ja to apzinīgi dara pieguļošās teritorijas īpašnieki, tad ietves būs notīrītas savlaicīgi.

Arī Satversmes tiesa ir atzinusi, ka pašvaldībai ir tiesības īpašniekiem uzlikt par pienākumu kopt pieguļošās teritorijas. Ja šīs teritorijas ir pārmērīgi lielas, tad tās kopj pašvaldība. Tāpat noteikumos ir paredzētas iespējas saņemt atvieglojumus teritoriju kopšanā, ja īpašnieks ir maznodrošinātais vai ar invaliditāti. Vairāku ēku īpašniekiem nav aizliegts kooperēties un kopā noalgot sētnieku vai nodrošināt ietvju kopšanu ar tehniku.

Atbilstoši ziemas uzturēšanas specifikācijām ieteicamā kaisīšanas norma slīdamības mazināšanai ir aptuveni 1 kg kaisāmā materiāla uz 10 m2 seguma. Tas nozīmē, ka ar 50 kg materiāla pietiktu aptuveni 500 m2 seguma apstrādei ar pretslīdes materiālu.

Vērtējot īpašumam piegulošo teritoriju lielumus, secināts, ka pie viena īpašuma pieguļ vidēji 80 m2 ietvju, ja īpašums atrodas kvartāla stūrī, attiecīgi apjoms var būt divas reizes lielāks.

Šis ir pirmais gads, kad šāda veida atbalsts ir pieejams. Noslēdzoties ziemas sezonai, vērtēsim šāda atbalsta efektivitāti un iespēju palielināt kaisāmā materiāla izsniegšanas daudzumu visiem vai kvartāla stūros esošajiem teritoriju uzturētājiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas