E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25075
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Prasības bērnu svinību istabas atvēršanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2021
Marina

Labdien! Gribu atvērt nelielu svinību zāli, kur vecāki ar bērniem varēs svinēt bērna dzimšanas dienu vai arī vienkārši noīrēt telpas spēlēm nelielai bērnu grupiņai. Kādas prasības ir šādas istabas atvēršanai?

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Meistere, Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja
Rīgas dome
Kaspars Līcītis, Zīmola un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Šāda objekta ierīkošanai jāievēro prasības publiskajiem objektiem, kas noteiktas būvnormatīvā LBN 200-21 “Būvju vispārīgo prasību būvnormatīvs”, kā arī jāņem vērā Būvniecības likuma 21. panta otrajā daļā noteiktais: “ekspluatācijā pieņemto būvi izmanto tikai atbilstoši projektētajam lietošanas veidam”.

Līdz ar to šādas ieceres ierosinātājam pareizākais sākotnēji būtu apmeklēt Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta (RD PAD) speciālistus, kas, izvērtējot konkrēto situāciju, atrašanās vietu, telpu funkciju u. tml., varētu sniegt konsultācijas, lai rastu pareizāko risinājumu ieceres realizācijai. 

Izvēloties telpas, ir jāvērtē, kāds šobrīd ir konkrēto telpu izmantošanas veids, jo normatīvo aktu regulējums paredz, ka telpas drīkst izmantot tikai atbilstoši to paredzētajai funkcijai. Šāda izklaides centra telpu izmantošanas veidam būtu jāatbilst, piemēram, sporta funkcijai vai plašizklaides pasākuma telpu funkcijai, taču arī šo jautājumu precīzāk varētu komentēt tikai tad, kad ierosinātājs vērstos būvvaldē ar konkrēto ieceri.

Galvenās pamatprasības, kādas būtu jāievēro, ja izklaides centru bērniem plānots atvērt Rīgā:

  • Ja pašreizējais telpu lietošanas veids neatbilst iepriekšminētajām funkcijām, taču pašās telpās nav nepieciešams veikt pārbūvi, tad ierosinātājam jāvēršas būvvaldē ar vienkāršotā procedūrā saskaņojamu paskaidrojuma rakstu ēkas vai telpu grupas lietošanas veida maiņai bez pārbūves.
  • Ja pašreizējais telpu lietošanas veids neatbilst iepriekšminētajām funkcijām un telpās ir nepieciešams veikt pārbūvi, taču tā neskars ēkas nesošās konstrukcijas, tad ierosinātājam jāvēršas būvvaldē ar vienkāršotā procedūrā saskaņojamu apliecinājuma karti ēkas vai telpu grupas vienkāršotai atjaunošanai, I daļa.
  • Ja izklaides centrs ir paredzēts telpās, kur ir nepieciešams veikt pārbūvi, piemēram, apvienojot vairākas telpas, tad iespējams, ka ierosinātājam būs nepieciešams izstrādāt būvprojektu. Viss atkarīgs no tā, vai telpu pārplānošana skars vai neskars ēkas nesošās konstrukcijas.

Dokumentāciju izstrādā atbilstoši būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un attiecīgās pašvaldības saistošajiem noteikumiem. Piemēram, iesniedzot Rīgas pilsētas būvvaldē akceptēšanai paskaidrojuma rakstu vai apliecinājuma karti, tai nepieciešams pievienot šādus pielikumus:

  • Paskaidrojumu ar informāciju par objekta atbilstību Rīgas domes 20.12.2005. saistošajos noteikumos 34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” norādītajai atļautajai izmantošanai, normatīvajiem apbūves rādītājiem, pakalpojuma sniegšanas veidam (tai skaitā vides pieejamības risinājums telpās un teritorijā – apraksts ar klāt pievienotu grafisko rasējumu un apkures un ventilācijas risinājumu apraksts, shēma);
  • Ēku tehniskajā apsekošanā sertificēta speciālista sagatavots tehniskās apsekošanas akts;
  • Veselības inspekcijas novērtējums par būvprojekta atbilstību higiēnas prasībām.

Pārtikas un veterinārais dienests informē: ja tiek plānotas jebkādas darbības, kas saistītas ar pārtikas gatavošanu vai pasūtīšanu un/vai sadali (piemēram, ēdināšanas uzņēmums piegādā gatavu ēdienu, kas tiek uz vietas sadalīts), uzņēmumam ir jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā. Ja šādas darbības nav plānotas un paredzēts telpas tikai iznomāt svinību pasākumiem (mājas viesības ar dalībnieku līdzi paņemtu ēdienu, bet pārceltas uz citām telpām), tad šāda reģistrēšanās nav nepieciešama.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas