E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30886
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Kratīšanas izdarīšanas pamatotība

J
jautā:
05. novembrī, 2023
Lita

Vai policijai ir tiesības ar kratīšanas orderi ienākt mājā, kas atrodas kaimiņos zemei, ko viņi ir ieradušies pārmeklēt? Zemi un māju neatdala sēta, bet katrai ir savs īpašnieks.

A
atbild:
13. novembrī, 2023

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 179. panta pirmo daļu kratīšana ir izmeklēšanas darbība, kuras saturs ir telpas, apvidus teritorijas, transportlīdzekļa un atsevišķas personas piespiedu pārmeklēšana nolūkā atrast un izņemt meklējamo objektu, ja ir pietiekams pamats uzskatīt, ka meklējamais objekts atrodas kratīšanas vietā.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 180. panta pirmo daļu lēmumā par kratīšanu norāda, kas, kur, pie kā, kādā lietā un kādus priekšmetus un dokumentus meklēs un izņems.

Ja īpašumiem nav nodalītas adreses un tas nav atspoguļots lēmumā par kratīšanas izdarīšanu, tad atbilstoši lēmumam, kuru apstiprinājis izmeklēšanas tiesnesis, kratīšanas veicējiem ir tiesības ienākt arī mājā, kas neattiecas uz zemi, kurai noteikta kratīšanas izdarīšana, jo kratīšanu nosaka konkrētai teritorijai, vietai. Ja adrese ir nodalīta un tas ir atspoguļots lēmumā par kratīšanas izdarīšanu, tad attiecīgi kratīšanas veicējiem šādu tiesību nav. 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas