E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25074
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
12
12

Kā nosaka nekustamā īpašuma nodokļa likmes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2021
Linda

Labdien! Interesē nodokļi, kas saistīti ar nekustamo īpašumu. Šobrīd privātpersonai īpašumā ir privātmāja, par kuru tiek maksāti NĪN. Jautājums par otra īpašuma iegādi. Vai mainās nodokļi (palielināts), ja fiziska persona iegādājas vēl vienu mājokli? Vai šajā gadījumā būs jāmaksā tikai NĪN par katru no tiem? Paldies!

A
atbild:
27. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokli aprēķina no konkrētā īpašuma objekta kadastrālās vērtības. Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts, kādus objektus apliek ar nodokli, kādas ir likmes, kad jāpiesakās pašvaldībai kā nodokļa maksātājam. Likuma noteiktajos ietvaros pašvaldības nosaka nodokļa regulējumu savā teritorijā. Jo šo nodokli administrē pašvaldība.

Nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

Dzīvojamām mājam likmi ir no 0,2 līdz 0,6 procentiem. Citiem objektiem – 1,5%. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5 procentus no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Turklāt pašvaldības, nosakot likmes, ir ieviesušas papildu kritērijus, kurus neizpildot likmes palielinās. Piemēram, lielāka likme tiek noteikta, ja mājoklī nav deklarēta neviena persona, citās pašvaldībās – ja nav deklarēts īpašnieks. Tātad, lai uzzinātu, kādas būs likmes mājai un zemei, jāiepazīstas ar tās pašvaldības, kurā atrodas īpašums, saistošajiem noteikumiem par nekustamā īpašuma nodokli.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas