E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24852
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nekustamā īpašuma nodokļa likmi pašvaldība var noteikt līdz 3% apmērā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2021
Rihards

Grasos iegādāties māju, kura atrodas pilsētas industriālajā teritorijā. Māja šobrīd ir nelegāla būve, bet tiek kārtots, lai tā būtu ekspluatējama. Ēku nav iespējams noformēt kā dzīvojamo māju. Kāda varētu būt nekustamā īpašuma nodokļa likme šādai ēkai?

A
atbild:
07. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokli aprēķina no konkrētā īpašuma kadastrālās vērtības. Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts, kādus objektus apliek ar nodokli, kādas ir likmes, kad jāpiesakās pašvaldībai kā nodokļa maksātājam. Likuma noteiktajos ietvaros pašvaldības nosaka nodokļa regulējumu savā teritorijā, jo šo nodokli administrē pašvaldība.

Nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību nosaka Valsts zemes dienests atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma prasībām. Kadastrālā vērtība ir pēc vienotiem kadastrālās vērtēšanas principiem noteiktā datumā atbilstoši kadastra datiem noteikta kadastra objekta vērtība naudas izteiksmē.

Pašvaldība nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanai izmanto Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētos datus. Datus, kas netiek reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanai vietējā pašvaldība iegūst šajā likumā noteiktajā kārtībā vai no citām informācijas sistēmām.

Nekustamā īpašuma nodokļa likmes no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

Dzīvojamām mājam likme ir no 0,2 līdz 0,6 procentiem. Citiem objektiem – 1,5%. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5 procentus no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Lai legalizētu būvi, jāvēršas pašvaldības būvvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas