E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24837
Lasīšanai: 2 minūtes

Grūtnieci no darba neatstādina

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2021
Dzulija

Labdien! Esmu nevakcinēta grūtniece, kas pašlaik atrodas uz darbnespējas lapas. Vai mani pēc darbnespējas noslēgšanas var atstādināt un nelaist uz maternitātes slimības lapas un tālāk arī nelaist bērna kopšanas atvaļinājumā?

A
atbild:
26. novembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Covid-19 infekcijas pārvaldības likuma 7.3. septītā daļa nosaka darba devējam aizliegumu izbeigt darba tiesiskās attiecības ar grūtnieci, kā arī nav paredzēts grūtnieci atstādināt no darba vai noteikt dīkstāvi, kas radusies darbinieka vainas dēļ.

Ja darba devējam ir iespēja grūtnieci, kurai nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, nodarbināt attālināti, tad ir nosakāms attālinātā darba režīms, ja ir izvērtējama iespēja nodarbināšanai citā darbā. Ja attālinātais darbs vai nodarbināšana citā darbā nav iespējama vai nav pieļaujama, likums nosaka pienākumu uz laiku piešķirt šādai darbiniecei (amatpersonai) atvaļinājumu. Šādi piešķirta atvaļinājuma laikā darbiniecei (amatpersonai) tiek saglabāta iepriekšējā vidējā izpeļņa.

Ārsta izsniegta slimības lapa B par grūtniecības atvaļinājuma piešķiršanu ir pamats darba devējam šai  darbiniecei piešķirt minēto atvaļinājumu. Savukārt dzemdību atvaļinājuma izmantošanas laikā jums ir jāiesniedz darba devējam iesniegums par bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanu, pamatojoties uz Darba likuma 156. pantu un ievērojot termiņu – vienu mēnesi pirms.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas