E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24833
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
8
1
8

Mantojuma sadales līgums slēdzams starp līdzmantiniekiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2021
Uģis

Labdien! Mantojuma tiesībās apstiprināti četri mantinieki (1/4 domājamo daļu manto katrs mantinieks). Mantojums sastāv no 2 atsevišķiem īpašumiem – dzīvokļa un zemes. Mantojuma apliecības neviens no līdzmantiniekiem vēl nav saņēmis, bet grib savā starpā slēgt mantojuma sadales līgumu. Mantinieks A vēlas par savām 1/4 domājamām daļām (no zemes un dzīvokļa) saņemt naudas kompensāciju. Mantinieks B grib savā īpašumā iegūt sev pienākošos daļu no dzīvokļa un zemi visā tās sastāvā. Mantinieks C un D katrs grib savā īpašumā iegūt sev pienākošos daļu no dzīvokļa, bet sev pienākošos daļu zemes bez atlīdzības nodot mantiniekam B. Vai šajā situācijā, lai sadalītu šo mantojumu (zemi un dzīvokli) reālās daļās, bez mantojuma sadales līguma nepieciešams slēgt arī kādu citu līgumu (piemēram, pirkuma un dāvinājuma vai kādu citu)? Vai iespējams, ka mantiniekam A naudas kompensācija tiek izmaksāta pa daļām kādā laika periodā, vai arī nepieciešams visu samaksāt līguma slēgšanas brīdī? Paldies!

A
atbild:
10. decembrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 731. pantu mantojumu dala labprātīgi (mājas kārtībā, pie notāra vai bāriņtiesā) vai tiesas ceļā, ja līdzmantinieki nevar vienoties.

Atbilstoši Civillikuma 737. pantam kustama vai nekustama manta pirms dalīšanas jānovērtē. Dalāma nekustama īpašuma īstās vērtības noteikšanai mantinieki var pārdot to izsolē un paši piedalīties solīšanā; izpirkuma tiesību mantinieki vai viens no tiem var izlietot šajā gadījumā tikai tad, ja to noteikti pieteic pirms izsoles.

Primāri, lai mantiniekiem būtu tiesības uz mantojumu, mantiniekiem ir jāpieņem mantojums, tātad ir jāsaņem katram mantojuma apliecība. Pirmsšķietami, pēc jūsu norādītās mantojuma sadales kārtības mantinieki varētu slēgt šādu mantojuma sadales līgumu. Papildus jāatzīmē, ka visdrošāk šādu mantojuma sadales līgumu slēgt pie zvērināta notāra.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 250.3 pantam notārs, kurš saņēmis uzdevumu pārzināt mantojuma dalīšanas projekta sastādīšanas gaitu, ja tas nepieciešams, uzaicina tiesu izpildītāju sastādīt mantojamās mantas aprakstes aktu un veikt mantas novērtēšanu. Mantojamās mantas aprakstīšana notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem. Aprakstes aktā norāda arī zināmos parādus, saistības un ierakstus zemesgrāmatā, kas mantojumu apgrūtina.

Notārs veic darbības, lai tuvinātu pušu viedokļus un panāktu vienošanos.

Jāatzīmē, ka uz mantojuma apliecības pamata saņemtās mantoto īpašumu domājamās daļas nereģistrē zemesgrāmatā uz katra mantinieka vārda, bet gan, pamatojoties uz noslēgto mantojuma sadales līgumu, mantiniekiem zemesgrāmatā tiek nostiprinātas īpašuma tiesības katram uz savu daļu, atbilstoši mantojuma sadales līguma noteikumiem.

Ja viens līdzmantinieks patur sev dalāmo nekustamo īpašumu par tā novērtējuma summu, tad viņam jāatlīdzina pārējiem, samērā ar to daļām, attiecīga naudas summa, kas pēc vienošanās vai nu izmaksājama naudā vai nodrošināma ar ķīlas tiesībām uz pašu nekustamo īpašumu (Civillikuma 739. pants).

Tātad naudas kompensāciju varētu paredzēt mantojuma sadales līgumā, bet attiecīgi tai pusei, kurai izmaksā kompensāciju kādā laika periodā, būtu jāparedz nodrošinājums, piemēram, ķīlas tiesība, kompensācijas izmaksai.

Papildus jāatceras, ka dalot pie mantojuma piederīgu nekustamu īpašumu dabā, jāievēro noteikumi, kas aizliedz vai nu pārāk saskaldīt nekustamus īpašumus vai vispār tos sadalīt (Civillikuma 740. pants).

Tā kā šāds jautājumā aprakstītais mantojuma sadales līgums nav klasisks, aicinātu jūs vērsties pie zvērināta notāra pārrunāt visas mantojuma sadales līguma darījuma nianses, sastādot pēc mantinieku iecerēm vēlamu mantojuma sadales līgumu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas