E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24808
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā bērnu atzīt par savu – paternitātes atzīšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2021
Jekaterina

Labdien! Ar cilvēku, ar kuru jau dzīvojam daudzus gadus, gribam ierakstīt manam bērnam viņu ka tēvu. Kas ir jādara? Kur ir jāiet ? Kādi dokumenti nepieciešami? Mēs neesam precēti, vai varēs ierakstīt tēvu?

A
atbild:
29. decembrī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, kas šobrīd bērna dzimšanas apliecībā ir norādīts ierakstā par tēvu. Tāpat jautājums nesatur informāciju par bērna vecumu.

Ja bērna dzimšanas apliecībā šobrīd nav norādīts tēvs, tad bērna mātes dzīvesbiedrs, ja vēlas, var brīvprātīgi atzīt paternitāti. Civillikuma 155. panta pirmā daļa noteic, ka paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā.

Par paternitātes atzīšanas iesnieguma veidlapu var izlasīt portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit.

Bērna piekrišana ir nepieciešama, ja bērnam ir divpadsmit gadi vai vairāk.

Saskaņā ar Civillikuma 177. panta pirmo daļu līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā. Un saskaņā ar šā panta otro daļu aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Līdz ar to, atzīstot paternitāti, persona uzņemas pienākumus pret bērnu – pienākumus rūpēties, uzturēt bērnu un citus likumā noteiktus pienākumus līdz brīdim, kad bērns kļūst pilngadīgs.

Vairāk par paternitātes atzīšanu var izlasīt portālā publicētajā skaidrojumā “Paternitāte – bērna izcelšanās noteikšana” šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas