E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24063
Lasīšanai: 2 minūtes
2
3
2
3

Paternitātes atzīšana un paternitātes atzīšanas iesnieguma veidlapa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2021
Maija

Labdien! Ja bērna dzimšanas apliecībā tēva vietā ir bijusi svītra un tagad, pēc 9 gadiem, viņš tomēr grib būt ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā kā tēvs, vai tas ir iespējams? Ja ņem vērā, ka pagājuši 9 gadi?

A
atbild:
27. septembrī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Katra bērna interesēs ir augt atbalstošā vidē un saņemt mīlestību un atbalstu no abiem vecākiem.

Ja bērna tēvs brīvprātīgi vēlas atzīt savu paternitāti, tad to ir iespējams izdarīt, iesniedzot dzimtsarakstu nodaļā bērna tēva un mātes kopīgu iesniegumu, uz kura notariāli ir apliecināts iesniedzēju parakstu īstums.

To nosaka Civillikuma 155. panta pirmā daļa: paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā.

Bērna vecums (9 gadi) nav šķērslis brīvprātīgai paternitātes atzīšanai. Bet, ja bērnam būtu 12 gadi, būtu nepieciešama bērna piekrišana paternitātes atzīšanai (saskaņā ar Civillikuma 155. panta septīto daļu, proti, paternitātes atzīšanai nepieciešama bērna piekrišana, ja viņš sasniedzis divpadsmit gadu vecumu.)

Tātad bērna tēvs un māte aizpilda kopīgu iesniegumu: Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 14. pielikumu “Paternitātes atzīšanas iesniegums”. Bērna tēvs un māte dodas pie jebkura zvērināta notāra (iepriekš vēlams pierakstīties uz vizīti), lai viņš apliecinātu abu pušu parakstu īstumu uz šī iesnieguma. Tad iesniegumu var iesniegt dzimtsarakstu nodaļā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas