E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24798
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja uz pilnvaras pamata uzņēmumu pārvalda cita persona

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2021
Natālija

Piereģistrēju uzņēmumu uz sava vārda, bet uzreiz izveidoju universālu pilnvaru citai fiziskai personai, lai pārvaldītu visas ar uzņēmumu saistītās lietas. Vai tas man uzliek kādus riskus vai jebkāda veida atbildību par to, ka uzņēmums ir reģistrēts uz mana vārda?

A
atbild:
30. novembrī, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Kaspars Gerhards, zvērināts notārs

Firma var izdot vai nu prokūru (komercpilnvara, kas piešķir prokūristam tiesības komersanta vārdā slēgt darījumus un veikt citas ar jebkuru komercdarbību saistītas tiesiskās darbības), kas ierakstāma Uzņēmumu reģistrā, vai parasto komercpilnvaru (pilnvara veikt noteikta veida darbības noteiktā apmērā).

Ar pilnvarojumu viena puse uzņemas izpildīt otrai zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu. Līdz ar to, izdodot pilnvaru, pilnvaras devējs apņemas atzīt visu, kas tiks veikts pilnvaras vārdā, par sev saistošu, un no tā izriet arī pilnvaras devēja atbildība, proti, jāatlīdzina visi izdevumi, kas pilnvarniekam ir radušies, veicot pilnvarojumā doto uzdevumu, un pilnvarnieka uzņemtās saistības pilnvarotājam jāatzīst un jāizpilda kā savas paša.

Ņemot vērā, ka pilnvaras devējs ir firma, tad tā arī par savām saistībām atbild ar visu savu mantu. Savukārt dibinātāji atbild solidāri sabiedrībai un trešajām personām par zaudējumiem, kas nodarīti sabiedrības dibināšanas laikā pašu dibinātāju ļaunprātīgas vai nolaidīgas rīcības rezultātā. Persona, kura ar ļaunu nolūku panāk to, ka valdes vai padomes loceklis, prokūrists vai komercpilnvarnieks rīkojas pretēji sabiedrības vai tās dalībnieku interesēm, atbild sabiedrībai par šādas rīcības rezultātā nodarītajiem zaudējumiem. Valdes un padomes loceklim savi pienākumi jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam un viņi solidāri atbild par zaudējumiem, ko tie nodarījuši sabiedrībai savas darbības vai bezdarbības rezultātā.

Līdz ar to firmas dibinātājs nes atbildību kā krietns un rūpīgs saimnieks, kurš atbild par savām darbībām saistībā ar firmu (tās dibināšanu, pārvaldīšanu, valdes un padomes locekļu iecelšanu vai atbrīvošanu). Savukārt valdes locekļi atbild par visiem saviem lēmumiem un darbībām attiecībā uz firmu, tajā skaitā par prokūras vai komercpilnvaras izdošanu trešajām personām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas