E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24780
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā aprēķina pabalstus vecākiem, ja ir mainītas darbavietas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2021
Marika

Labdien! Gribu pajautāt, kā ir ar samaksu par bērna kopšanas atvaļinājumu. Zinu, ka to izskaita par pēdējiem 12 nostrādātajiem mēnešiem. Vai obligāti tas periods ir jānostrādā vienā darbavietā? Un kā būs, ja, aizejot no vienas darbavietas uz otru, starpā būs kādas divas nedēļas bez darba, kamēr atrod jaunu?

A
atbild:
25. novembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociāli apdrošināta sieviete (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura veic sociālās obligātās iemaksas) var saņemt maternitātes pabalstu (pirms un pēc dzemdībām). Viens no vecākiem var saņemt vecāku pabalstu, ko pilnā apmērā izmaksā, ja vecāku pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Darba ņēmējai pabalstus aprēķina no iemaksu algas (bruto algas). Aprēķinam tiek noteikta vidējā iemaksu alga 12 mēnešu periodā, neskaitot pēdējos trīs – mēnesi, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (maternitātes pabalstam tā ir diena, kad izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību, vecāku pabalstam – kad piešķirts vecāku pabalsts) un divus iepriekšējos mēnešus.

Šie 12 mēneši nav jānostrādā vienā darbavietā. Pabalstus aprēķinot, tiks ņemti vērā ienākumi abās darba vietās secīgi. Ja 12 mēnešu periodā ietilps laiks, kad nav ienākumu, pabalstu aprēķinam šim periodam (divām nedēļām) piemēros vidējo iemaksu algu valstī, nevis visu iemaksu algu, kāda ir valstī vidējā, bet 70% no tās – maternitātes pabalstam un 40% – vecāku pabalstam.

Maternitātes pabalsts ir 80% no 12 mēnešu periodā aprēķinātās vidējās iemaksu algas, vecāku pabalsts – 60% vai 43,75% apmērā (atkarībā no tā, uz kādu laiku izvēlas saņemt pabalstu).

Šo aprēķinu redzēsiet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmumā, kad pabalsti tiks piešķirti.

Vecākiem ir vairāki pabalsti, lai būtu priekšstats par tiem, vēlams izlasīt VSAA informāciju, kurā arī izklāstīts, kā un kad pabalsti jāpieprasa.

Ja tomēr ir kādas neskaidrības, ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas