E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24741
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Parādnieks var sūdzēties par tiesu izpildītāja darbībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2021
Aivars

Vai tiesu izpildītajam ir tiesības “iztīrīt” manu bankas kontu “pa nullēm” pandēmijas laikā? Ja mani mēneša ienākumi nepārsniedz 300 eiro mēnesī un manas parādsaistības ir aptuveni 1000 eiro.

A
atbild:
08. janvārī, 2022

Lai varētu sniegt atbildi jūsu minētajā situācijā, būtu nepieciešams zināt, kādas piedziņas darbības tiek veiktas jūsu izpildu lietā, proti, vai tiek vērsta piedziņa uz darba samaksu vai tai pielīdzināmajiem maksājumiem, vai uz naudas līdzekļiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, kā arī – vai jūsu ikmēneša ienākumi ir tikai no darba algas vai arī ir citi ienākumi, vai jums ir tikai viens aktīvs bankas konts u. tml.

Bez minētās informācijas nevaru komentēt tiesu izpildītāja rīcību, bet varu sniegt vispārīgu atbildi.

Civilprocesa likuma 594. panta pirmā daļa noteic, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzināmajiem maksājumiem ieturējumus izdara šādā apmērā:

  • uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas (šobrīd 500 eiro) un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;
  • piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu, kā arī izpildot administratīvā pārkāpuma procesā pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;
  • pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā (šobrīd 500 euro) un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 596. pantu summas, uz kurām nevar vērst piedziņu, ir:

  • atlaišanas pabalsts, apbedīšanas pabalsts, vienreizējs pabalsts mirušā laulātajam, valsts sociālie pabalsti, valsts atbalsts ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensija un atlīdzība par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksas par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citas kompensācijas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamās summas sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalsti;
  • bērna uzturlīdzekļi Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamie bērna uzturlīdzekļi.

Tomēr tiesu izpildītājiem nav pašiem piekļuves informācijai par šādu maksājumu saņemšanu, tapēc, savu tiesību nodrošināšanai, parādniekam ir pienākums informēt tiesu izpildītāju, ja parādnieks saņem summas, uz kurām nevar vērst piedziņu.

Līdz ar to, ja minētie 300 eiro mēnesī ir jūsu vienīgie ienākumi, kā arī nepastāv iepriekš minētie izņēmumi attiecībā uz piedziņas kategorijas lietām, tad uz šiem ienākumiem tiesu izpildītājs piedziņu nedrīkst vērst, jo tie ir mazāki par valstī noteikto minimālo mēnešalgu. 

Aicinu jūs vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja, kura lietvedībā ir jūsu izpildu lieta, lai noskaidrotu summas ieturējuma pamatu.

Papildus informēju, ka rajona (pilsētas) tiesa veic uzraudzību pār zvērinātu tiesu izpildītāju amata darbībām civilprocesuālajā kārtībā.

Tiesu izpildītāja darbību parādnieks, iesniedzot motivētu sūdzību, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms (skatīt Civilprocesa likuma 632. panta pirmo daļu).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas