E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33052
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kādus pabalstus maksā audžuģimenei

J
jautā:
21. jūnijā, 2024
Liene

Labdien! Kādi pabalsti no valsts un Jēkabpils pašvaldības pienākas audžuģimenei, ja paņem audzināšanā jaundzimušu bērniņu? 

A
atbild:
25. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

No valsts audžuģimene saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu. Valsts sociālo pabalstu likumā noteikts: atlīdzību par audžuģimenes (izņemot specializēto audžuģimeni) pienākumu pildīšanu piešķir vienam no audžuģimenes locekļiem (personai) par visiem audžuģimenē audzināmajiem bērniem neatkarīgi no tā, kurš no audžuģimenes locekļiem (personām) noslēdzis līgumu ar pašvaldību, ja audžuģimene ir ieguvusi audžuģimenes statusu un tai saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu un līgumu, ko noslēgusi pašvaldība un audžuģimene, audzināšanā nodots bērns uz laiku, kas ir ilgāks par vienu mēnesi.  

Atlīdzības apmērs ir atkarīgs no audžuģimenē pieņemto bērnu skaita: par vienu bērnu – 171 eiro mēnesī. 

Audžuģimenei ir tiesības arī uz pārējiem regulārajiem pabalstiem, kas tiek piešķirti personai, kura bērnu faktiski audzina un kopj: maternitātes pabalstu, vecāku pabalstu, bērna kopšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu. 

No šā gada 1. jūlija likumā ar grozījumiem noteikts, ka vienam no audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes, kurā ir ievietots bērns līdz viena gada vecumam, locekļiem, tiks piešķirts bērna piedzimšanas pabalsts, izņemot gadījumu, kad pabalsts par bērnu jau ir izmaksāts citam audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes loceklim (personai).  

Par audžuvecāku, kurš saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu un nav sociāli apdrošināta persona (nav darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), valsts veic sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai un apdrošināšanai pret bezdarbu no 171 eiro neatkarīgi no bērnu skaita.  Šis periods veido audžuvecākam apdrošināšanas stāžu. 

Arī pašvaldība atbalsta audžuģimenes. Tās sniegtā pakalpojuma Pašvaldības atbalsts audžuģimenei/specializētajai audžuģimenei (JĒKABPILS NOVADS) aprakstā ir izklāstīts, kādus pašvaldības pabalstus un kādā gadījumā var saņemt audžuģimene. 

Par šiem pabalstiem vairāk varat uzzināt pašvaldībā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas