E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24663
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Mantojums un dāvinājuma līgums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2021
Madara

Labdien! Vēlos saprast, kā ir labāk un izdevīgāk rīkoties ar zemes gabalu, ja tas pieder vecam cilvēkam. Jau tagad veidot dāvinājuma līgumu, ar kuru atdāvina mazbērniem zemi, vai labāk rakstīt testamentu un zeme tiek pēc tam pārrakstīta mazbērniem? Kurš no variantiem arī izmaksu ziņā būs lētāks? Varbūt ir vēl kādas iespējas, kā likumīgi nokārtot to, lai zemes gabals tiek tiem radiniekiem, kuriem ir paredzēts?

A
atbild:
17. decembrī, 2021
Oskars Rekšņa
LV portāls

Nekustamo īpašumu atstāt tuviniekiem var gan ar testamenta, gan dāvinājuma palīdzību. Plašāk par dāvinājumiem, mantojumiem informācija sniegta šeit.

  • Izvēloties dāvinājuma līgumu, jāņem vērā, ka šajā gadījumā pats dāvinātājs zaudē īpašuma tiesību un tādējādi jau dzīvo svešā īpašumā.
  • Lai no šādas situācijas izvairītos, dāvinājumā var pielīgt dzīvokļa tiesību, kas nodrošina tiesības dāvinātājam mitināties dzīvokļa īpašumā līdz mūža galam.
  • Ja dāvinātājam ir māja un piemājas saimniecība, kur viņš vēlas turpināt saimniekot, jāpielīgst tā dēvētā lietojuma tiesība uz noteiktu laiku vai līdz mūža galam. Tas ir uzlikums ar lietojuma tiesību.
  • Publiska testamenta sastādīšanas laikā pie notāra visas nianses apspriež un dokumenta saturu veido tā, lai tas patiešām ir izpildāms. Publiskais testaments tiek reģistrēts testamentu reģistrā, un, kad cilvēks aizgājis mūžībā, uzsākot mantojuma lietu, notārs redz, ka šāds dokuments ir sagatavots.
  • Mantojuma līgums mantiniekam ir drošāks nekā testaments, ko noslēdz mantojuma atstājējs ar nākamo mantinieku, un to, kā jebkuru līgumu, nevar vienpusēji atsaukt. Līgums tiek reģistrēts zemesgrāmatā, un to nevar mainīt bez abu pušu piekrišanas.
  • Papildus var piebilst, ka testamentam, protams, nevajadzētu būt ar roku rakstītai un kaut kur noslēptai lapiņai, bet pie notāra sagatavotam dokumentam – publiskajam testamentam.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas